Hospodářská komora se přestěhuje k Pentě. Bude mít zvučné sousedy

Florentinum

Florentinum Zdroj: Tomes Michael/E15

Florentinum
Florentinum
Florentinum
Florentinum
Florentinum
5
Fotogalerie
Téměř po dvaceti letech změní sídlo hlavní organizace tuzemských podnikatelů Hospodářská komora ČR. Z Freyovy ulice v Praze ve Vysočanech se podle informací deníku E15 přesune do zánovního kancelářského centra Florentinum postaveného skupinou Penta.

Komora ani nový pronajímatel informaci nekomentovali. Důvodem stěhování instituce však má být hlavně výrazná úspora nákladů. S tím už ostatně zákonem určený zástupce podnikatelské veřejnosti možná počítal v roce 2013.

Komora tehdy prodala vysočanskou centrálu za 115 milionů korun ruskému investorovi. O transakci rozhodl těsně před svou rezignací bývalý prezident komory Petr Kužel.

Společnost Yugra Alliance, kterou ovládá moskevský byznysmen Volodya Elizbaryan, se tehdy zavázala pronajímat Hospodářské komoře sídlo ještě pět let. Nový majitel údajně plánuje rekonstrukci budovy. Elizbaryan už provozuje v Praze v Karlíně obchod s luxusním italským nábytkem Salon Cardinal.

Penta pronajala velkou část Florentina

Vstup skupiny Penta do realitního byznysu v Praze byl jedním ze spouštěčů závodů ve výstavbě nových kancelářských budov, které v metropoli vrcholí letos. Na rozdíl od mnohé konkurence se však uskupení miliardáře Marka Dospivy a jeho společníků podařilo loni otevřený administrativní komplex Florentinum z velké části obsadit. V březnu bylo pronajato kolem 85 procent z komerčních ploch velkého areálu.

Jedním z posledních úlovků do Florentina je právě Hospodářská komora ČR. Organizace pod vedením někdejšího politika a ekonoma Vladimíra Dlouhého bude mít za sousedy firmy zvučných jmen.

Mezi největší nájemce loni komplexu patří poradenská firma EY, na budově kromě domácí Penty svítí ještě logo advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Do centra Penta přestěhovala i svou Fortunu, sídlo tam má i developerská společnost P3 nebo poradenská firma DTZ. Výstavba budovy stála Pentu přibližně pět miliard korun.

FlorentinumFlorentinum | Tomes Michael/E15