Hypoteční banka už nechce vlastnit domy v regionech

Hypoteční banka

Hypoteční banka Zdroj: zlatakoruna.info

Hypoteční banka se zbavuje svých nemovitostí v regionálních městech. Na prodej jsou aktuálně kancelářské budovy v Hradci Králové, Kolíně, Jihlavě a Rychnově nad Kněžnou. „Vycházíme z toho, že náš hlavní byznys jsou hypoteční úvěry, nikoliv správa nebo provozování nemovitostí. Dlouhodobě je pro provoz našich poboček výhodnější spíše nájemní smlouva, než jejich vlastnictví,“ řekl E15 náměstek generálního ředitele Hypoteční banky Martin Vašek.

Podobně v nedávné minulosti postupovaly další bankovní domy včetně ČSOB, do jejíž skupiny Hypoteční banka patří. Rozhodnutí o prodeji budov ale bylo podle Vaška plně v kompetenci Hypoteční banky. „Cítíme na na trhu jisté oživení zájmu o komerční nemovitosti, proto jsme se rozhodli právě nyní přistoupit k prodeji,“ tvrdí Vašek.

V budovách sídlí kromě Hypoteční banky například ČSOB Pojišťovna a další nájemci z různých oblastí podnikání. V Jihlavě nabízí banka k prodeji historický gotický dům ze 14. století.

Banky se zbavují svých nemovitostí v regionech už několik let. Jako jedna z prvních prodala před šesti lety právě ČSOB 21 nemovitostí napříč celou republikou za více než 300 milionů korun. Budovy v řádu stovek milionů korun rozprodala také Komerční banka. Loni dala Česká spořitelna na trh balík nemovitostí v 16 regionálních městech.

Kupujícími bývají v regionech nejčastěji tuzemští lokální investoři, kteří prostory, které si jako nájemce dál neponechá banka, buď sami využívají, anebo je následně rekonstruují a nabízejí k pronájmu. Češi investují hlavně do jednotlivých budov, nikoli do celých balíků jako zahraniční investoři. Sídla bank jsou atraktivní hlavně tím, že se nacházejí na náměstích či obchodních třídách.