I druhá aukce Hanáckých kasáren zůstala bez vítěze. Stát znovu osloví univerzitu

Hanácká kasárna v Olomouci

Hanácká kasárna v Olomouci Zdroj: profimedia.cz

Hanácká kasárna v Olomouci
Hanácká kasárna v Olomouci na pozadí barokní kašny Tritonů.
Hanácká kasárna v Olomouci
Hanácká kasárna v Olomouci
Bývalý armádní areál v Olomouci
6
Fotogalerie

Do druhého kola výběrového řízení s elektronickou aukcí na Hanácká kasárna v Olomouci se přihlásil jediný zájemce. V průběhu aukce nepadl žádný příhoz k vyvolávací ceně 262 milionů korun, a tak majetek zůstal ve vlastnictví státu. Ten se kasárna pokoušel prodat v aukci už v září, ale ani tehdy neuspěl.

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových učiní další kroky, aby jedinečnému a historicky cennému areálu Hanáckých kasáren nalezl co nejdříve nového vlastníka. Na základě předchozích jednání se znovu obrátíme na Univerzitu Palackého v Olomouci, která již dříve projevila předběžný zájem o přímý nákup areálu,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

ÚZSVM na případných dalších jednáních bude opět navrhovat cenu vyhlášenou ve druhém kole výběrového řízení. Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Loni vláda schválila prodej areálu.

Mohutná stavba na obdélníkovém půdoryse 117 krát 74 metrů dokončená v roce 1844 představuje významný urbanistický prvek města a příklad vynikajícího klasicistního vojenského stavitelství. Kasárna jsou v dobrém technickém stavu i díky vybudovanému podzemnímu tunelu, který vede okolo jižního průčelí objektu a zajišťuje dostatečné větrání i jeho podzemní části.