Aukce bez příhozu. Hanácká kasárna v Olomouci zůstávají zatím státu

Hanácká kasárna v Olomouci na pozadí barokní kašny Tritonů.

Hanácká kasárna v Olomouci na pozadí barokní kašny Tritonů. Zdroj: profimedia.cz

Hanácká kasárna v Olomouci představují výjimečný klasicistní vojenský objekt uvnitř městské zástavby, vynikající příklad kvalitního vojenského stavitelství devatenáctého století.
Štítová výzdoba Hanáckých kasáren v Olomouci
Hanácká kasárna
v Olomouci představují výjimečný klasicistní vojenský objekt uvnitř městské zástavby, vynikající příklad kvalitního vojenského stavitelství devatenáctého století.
Hanácká kasárna v Olomouci na pozadí barokní kašny Tritonů.
8
Fotogalerie

Prodej své historicky největší nemovitosti na území Moravy zahájil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ve středu 1. září. V pátek dopoledne skončila aukce bez vítěze, protože vyvolávací cenu 262 milionů nikdo nezvýšil.

„Dnešní kolo výběrového řízení s elektronickou aukcí na Hanácká kasárna v Olomouci vítěze nepřineslo. Do elektronické aukce, v níž byla minimální cena stanovena na 262 milionů korun, se přihlásil a ve stanoveném termínu kauci složil jeden zájemce, nicméně žádný příhoz v průběhu aukce nepadl,“ uvedla mluvčí Michaela Tesařová. Úřad proto chystá další kroky, aby historicky cennému areálu Hanáckých kasáren nalezl co nejdříve nového vlastníka.

„Úřad již zaznamenal na základě zveřejněné nabídky zájem jak ze strany zahraničních investorů, tak i například ze strany Univerzity Palackého v Olomouci. Univerzita, která by tento objekt využila pro umístění fakulty zdravotních věd a další projekty, projevila zájem o přímý nákup areálu s tím, že ÚZSVM navrhne cenu vyhlášenou v prvním kole výběrového řízení. Jednání týkající se možného prodeje areálu univerzitě je naplánováno na příští týden,“ sdělila po ukončení aukce Tesařová.

„Objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, jsme převzali na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Vláda pak v uplynulém roce schválila i jeho prodej,“ popsala pětipatrový komplex dostavěný v roce před zahájením aukce šéfka úřadu Kateřina Arajmu.

Stavba na obdélníkovém půdoryse 117 krát 74 metrů dokončená v roce 1844 je významným urbanistickým prvkem města a příkladem vynikajícího klasicistního vojenského stavitelství. Kasárna jsou podle Arajmu v dobrém technickém stavu i díky vybudovanému podzemnímu tunelu, který vede okolo jižního průčelí objektu a zajišťuje dostatečné větrání i jeho podzemní části.