Ikea už nábytek nestačí, postaví síť studentských kolejí a hotely

Studenské koleje Ulito od Inter Ikea

Studenské koleje Ulito od Inter Ikea Zdroj: LandProp

Knihovna Billy, patrně nejznámější výrobek švédské Ikea, po evropských domácnostech brzy dobude i studentské koleje a levné hotely. Firma LandProp ze skupiny Ikea chce totiž vystavět studentské koleje a levné hotely po celé Evropě.

LandProp chce studentské ubytování pod názvem Ulito vystavět poblíž všech západoevropských univerzit, v ideálním případě na půdě, kterou mu poskytnou přímo vysoké školy. „Budovy budeme po určitou dobu spravovat a poté je za symbolické euro předáme univerzitě,“ vysvětlil německému časopisu Imobilien Zeitung plány firmy její provozní ředitel Harald Müller. Nevyhýbá se ale ani nákupu pozemků, velikost projektů by přitom neměla klesnout pod 2500 metrů čtverečních. LandProp je dceřinou společností Inter Ikea, kterou stejně jako její známější sesterskou nábytkářskou firmu založil Ingvar Kamprad.

Každá z připravovaných vysokoškolských kolejí bude mít 500 až 700 pokojů ve více budovách. Kromě sociálního zázemí tu bude místo například i pro hospodu. LandProp již jedná s jedním mezinárodním a několika místními řetězci.

Čtěte také:

Ikea už vaří i vlastní pivo

IKEA se vrhne i na elektroniku, spolupracovat bude s Číňany

Měsíční nájemné na kolejích by mělo kopírovat obvyklou úroveň. Pokoje o 17,5 metrech čtverečních prý nabídnou pokročilé prostorové řešení. „Každý, kdo někdy byl v Ikei, ví, co s takovým prostorem dokážeme udělat,“ uvedl Müller.

Kromě kolejí vybuduje LandProp i síť hotelů, v tomto případě si ale přizve partnera. Firma zatím nechce ani v tomto případě sdělit, kde hotely vzniknou. Například v Německu ale shání pozemky „ve všech důležitých městech“, ve Velké Británii už jeden pozemek koupila. Všechny hotely mají vzniknout na „zelené louce“, o stávající budovy firma nemá zájem.

Studenské koleje Ulito od Inter IkeaStudenské koleje Ulito od Inter Ikea | LandProp