Immofinanz získal celý palác Na Příkopě s hračkářstvím Hamleys

Nemovitost Na Příkopě 14 ovládl rakouský Immofinanz.

Nemovitost Na Příkopě 14 ovládl rakouský Immofinanz. Zdroj: Anna Vacková, E15

Budova Na Příkopě 14 v centru Prahy.
Budova hračkářství Hamleys zvenčí.
Hračkářství Hamleys je Na Příkopě 14 jedním z největších nájemců.
Hračkářství Hamleys zabírá skoro všechny retailové plochy patřící nově výhradně skupině Immofinanz.
Hamleys slaví první narozeniny a v sobotu zve na atrakce zdarma
10
Fotogalerie

Bývalá banka na nákupní třídě v centru Prahy se plně dostala do rukou rakouské skupiny Immofinanz. Kromě proslulého hračkářství sídlí v budově i velké advokátní kanceláře.

Rakouská realitní skupiny Immofinanz získala plnou kontrolu nad lukrativní nemovitostí na pražské adrese Na Příkopě 14. Dosud se Rakušané o budovu dělili napůl s developerskou firmou Lordship. Serveru E15.cz to potvrdil Immofinanz.

„Objekt Na Příkopě 14 je jednou z našich klíčových nemovitostí v České republice. Plná akvizice posiluje naše stálá aktiva a naši pozici v segmentu prémiových budov v centru Prahy,“ uvedl Tomáš Stařík, šéf Immofinanz pro Českou republiku.

Hodnotu transakce žádná ze stran nezveřejnila. Podle realitních specialistů však ceny na rušné nákupní třídě nízké nejsou.

„Ulice Na Příkopě je samozřejmě jednou z prémiových lokalit pro kancelářské a maloobchodní prostory. Proto vykazuje nejvyšší kapitálové hodnoty v Praze. Investice do kvalitních budov na této ulici jsou v každém portfoliu považovány za trofej, a z toho důvodu jsou investoři ochotni přijmout i nízký čtyřprocentní výnos,“ komentoval Ben Maudling, generální ředitel poradenské společnosti Savills pro Česko a Slovensko.

Budova má celkem 17 tisíc metrů čtverečních retailových a kancelářských ploch. Klíčovým nájemcem je velké hračkářství Hamleys. Administrativní část si pronajímají advokátní kanceláře White & Case a DLA Piper. V budově sídlí rovněž coworkingové centrum HubHub. Novým nájemcem v budově je tuzemská pobočka globální služby Booking.com zaměřené na rezervace ubytování.

Nemovitost původně patřila Československé obchodní bance. Když se banka v minulosti zbavovala přebytečných realit v centru Prahy, získaly budovu skupiny Immofinanz a Lordship. Následně zahájily přestavbu. Kromě vlastnictví měly obě firmy rozdělené i role. Zatímco Lordship byl Na Příkopě v roli developera, fungoval Immofinanz až dosud hlavně jako finanční investor.

Immofinanz je firma s akciemi na vídeňské a varšavské burze. V portfoliu skupiny je kolem 220 nemovitostí zhruba za 4,3 miliardy eur. V Česku společnosti patří například síť nákupních parků Stop Shop nebo kancelářská centra v centru Prahy. Immofinanz vlastní rovněž budovu Gamma v kancelářském komplexu BB Centrum v Michli. Firmě se tam nedávno podařilo uskutečnit velkou nájemní transakci v podobě pronájmu více než 29 tisíc metrů čtverečních mobilnímu operátorovi O2.