Rakušané prodali v Brně kanceláře za miliardu

Kancelářské centrum Brno Business Park v Brně.

Kancelářské centrum Brno Business Park v Brně. Zdroj: CBRE

Kancelářské centrum Brno Business Park v Brně.
2
Fotogalerie

Tuzemský partner telekomunikační společnosti UPC Pavel Košťál výrazně posílil v realitách. Převzal brněnské administrativní centrum, v němž sídlí řada velkých firem.   

Brněnský byznysmen Pavel Košťál se svým fondem Infond získal od rakouské realitní skupina Immofinanz kancelářský komplex Brno Business Park, zjistil server E15.cz z veřejných zdrojů. Budovy patří mezi největší administrativní centra v jihomoravské metropoli. Podle informací z trhu se má cena pohybovat kolem jedné miliardy korun. Žádná ze stran transakci nekomentovala.  

Jádrem Košťálova byznysu jsou telekomunikace. Se svou společností InfoTel zajišťuje výstavbu telekomunikačních sítí. Mimo jiné úzce spolupracuje s nadnárodním gigantem UPC. Tržby InfoTelu podle posledních zveřejněných údajů nejsou daleko od půl miliardy korun. V čistém z nich firma vydělala 77 milionů.

Infond již vlastní starší administrativní budovy v Brně a ve Zlíně. Současná akvizice však firmu posunula do realitní první ligy. V prodaném administrativním areálu sídlí například velký e-shop s parfémy Notino, česká pobočka satelitní televize Digi TV nebo stavební firma Novanta. Čtyři budovy komplexu mají celkem 31 tisíc metrů čtverečních.

Během krátké doby je to v Brně druhá velká nemovitostní transakce. První se týkala obchodního centra Futurum. Jeho novými majiteli se staly brněnské společnosti Opifer a Trikaya. Celková investice včetně nákladů na rekonstrukci se bude také v tomto případě pohybovat kolem jedné miliardy korun.  

Podle konzultantů je brněnský realitní trh pro investory čím dál atraktivnější. „Očekáváme, že po roce 2020 mohou mít Brno a Ostrava až jeden milion metrů čtverečních kancelářských ploch. Vznikají zde velké příležitosti nejen pro sektor kanceláří, ale potažmo i pro další služby, jako jsou správa objektů, projektový management či investiční poradenství,“ uvedl Lukáš Netolický, vedoucí regionálních trhů v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Poptávka po moderních kancelářích v Brně se v loňském druhém pololetí zvedla meziročně o deset procent, vyplývá z dat sdružení konzultantských firem Regional Research Forum. Podíl prázdných kanceláří klesl na sedm procent.