Italové podali námitky proti vyloučení z tendru na D1

oprava dálnice D1

oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Italská společnost Serenissima Costruzioni podala Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) námitky proti svému vyloučení z tendru na opravu dálnice D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou. ŘSD má nyní deset dní na to, aby se s námitkami vypořádalo.

Pokud ŘSD firmě nevyhoví, může se společnost obrátit ještě na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V případě tendru na opravu dálnice mezi Hvězdonicemi a Ostředkem to už firma udělala. ÚOHS však správní řízení, které začalo 20. března, dnes ukončil. „V návrhu italské společnosti scházel doklad o opětovném složení jistoty zadavateli. Nedoložila jej ani po naší výzvě a bylo povinností Úřadu řízení zastavit,“ píše ÚOHS ve zprávě.

Hodnoticí komise ŘSD doporučila, aby na opravy mezi Kývalkou a Ostrovačicemi na Brněnsku vybrala stavební společnost Skanska s cenou 452 milionů korun. Nabídka italské firmy byla sice cenově výhodnější, společnost ale nepředložila přílohu C soupisu prací stavby. Všichni ostatní uchazeči tyto seznamy v nabídce doložili. Ze stejných důvodů byla italská firma vyloučena i ze soutěže na rekonstrukci dálnice mezi Hvězdonicemi a Ostředkem na Benešovsku.

Deset let za životnoststí
Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva dopravy mohla stát 14 miliard korun. Stavba je rozdělena na 21 úseků, které se mají opravovat postupně.

Tento tendr posuzoval ÚOHS, který aktuálně zkoumá výběr technického dozoru stavby mezi Ostrovačicemi a Kývalkou. Na postup Ředitelství silnic a dálnic si stěžuje společnost Amberg Engineering Slovakia. Stejná firma naopak vzala zpět svůj podnět na prozkoumání technického dozoru stavby v úseku Měřín - Velké Meziříčí na Žďársku. ÚOHS proto správní řízení zastavil.

Všechny uvedené případy se týkají oprav, se kterými chce ŘSD začít letos. Pokračovat budou také zpožděné stavby v úsecích Větrný Jeníkov - Jihlava a Lhotka - Velká Bíteš, které nebyly dokončeny v loňském roce.