Kde je dno? Stavební firmy mají nejméně práce od roku 2007

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Zprávy z českého stavebnictví začínají připomínat zaseknutý gramofon. Statistici stále dokola reportují o klesajícím výkonu odvětví, z oboru se zas a znovu ozývají stesky nad malým počtem zakázek.

Vybočením z negativního stavebního trendu není ani nová analýza společnosti CEEC Research. Podle ní aktuálně tuzemské stavební firmy pracují v průměru jen na 65 procent svých kapacit, což je nejhorší výsledek za posledních pět let. Před rokem činila vytíženost stavebních podniků 79 procent.

Odvětví strhává zejména propad zakázek v dopravním stavitelství. Pozemní stavitelství, tedy především výstavba budov, se už víceméně stabilizovalo, uvedl na Fóru české stavebnictví expert společnosti Deloitte na stavebnictví Miroslav Linhart.

Na konci loňského roku měli stavbaři zajištěné zakázky za 126 miliard korun, což je meziroční úbytek o 12 procent, vyplývá z rozboru CEEC Research. Své aktivity dokázaly české firmy zvýšit jen v zahraničí, a to o 24 procent na 14 miliard korun.

Vývoj bytové výstavby

bytová výstavbabytová výstavba | CSU

Pramen: ČSÚ

„Protože pokles objemu stavebních zakázek především v oblasti inženýrského stavitelství pokračuje, lze očekávat další odchod řady zejména menších a středních stavebních firem z trhu ,“ soudí Pavel Kliment, odborník KPMG Česká republika na stavebnictví. Výrazné přeskupení sil v českém stavebnictví očekává letos a příští rok také Linhart z Deloitte. „Míra vyhladovění části stavebních společností je vysoká a naopak jejich finanční rezervy nulové,“ poznamenal ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Meziroční zvýšení bankrotů ve stavebnictví o 17 procent už za loňský rok potvrdila společnost CRIF — Czech Credit Bureau.

Tři ze čtyř šéfů stavebních firem oslovených v průzkumu očekávají, že odvětví bude letos dál klesat o průměrných 4,4 procenta. Loňská stavební výroba klesla o 6,5 procenta. „Přestože jsem povahou optimista, v případě českého stavebnictví světlo na konci tunelu stále ještě nevidím,“ řekl generální ředitel Pozemního stavitelství Zlín Miroslav Lukšík. Stabilizace sektoru nastane nejdříve v roce 2014, vyplývá z průzkumu.