Kellnerova PPF chce u dálnice do Moskvy postavit průmyslový areál

Developerská divize skupiny PPF zvažuje stavbu průmyslovo-logistického areálu na okraji ruského města Ufa. Komplex by měl vyrůst na 12hektarovém pozemku u dálnice M5, přibližně 1400 kilometrů východně od Moskvy. Firma nyní předběžně vyjednává s potencionálními zájemci o pronájem výrobních hal a skladů, výši investive nezveřejnila.

Pozemek o rozloze 12,4 hektaru patří přímo společnosti PPF Real Estate Russia. „Disponuje inženýrskými sítěmi a také vlastní železniční vlečkou pro vybudování kontejnerového překladiště,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí PPF Radek Stavěl.

Podle něj využitelná plocha pro sklady a komunikace na parcele může být až 60 tisíc metrů čtverečních, přičemž minimálně polovinu chce firma pronajmout předem dohodnutým zájemcům. PPF totiž u logistických nemovitostí v Rusku prosazuje zásadu built-to-suit, tedy výstavbu skladů pro konkrétní klienty.

„Nyní je projekt ve fázi takzvaného predevelopmentu, kdy PPF předběžně vyjednává s potenciálními nájemci a na základě výsledků těchto jednání se bude rozhodovat o případné realizaci,“ dodal Stavěl.

Zájem mají maloobchodní i výrobní podniky

K možným zájemcům patří podle ruských médií maloobchodní potravinářské firmy, logističtí operátoři i výrobní podniky. Pokud by se projekt realizoval, hodlá jej PPF Real Estate dokončit do závěru příštího roku.

Pozemek leží u dálnice M5, která propojuje hlavní město Republiky Baškirie Ufu s Moskvou, poblíž obce Demo na okraji Ufy. Ruská metropole Moskva je vzdálená zhruba 1400 kilometrů západním směrem.

Velká realitní firma

Skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera patří v Rusku mezi největší realitní firmy. Časopis Forbes ji zařadil v žebříčku králů ruských nemovitostí na 22. pozici, předloňský zisk z realitního podnikání odhadl na 125 milionů dolarů.

PPF Real Estate Russia provozuje či buduje čtyři obchodně-administrativní centra a dva logistické areály. Do jejího portfolia patří třeba velký logistický park Trilogy Park Tomilino u Moskvy nebo nákupní centrum M5 Mall v Rjazani. Zásadní investicí ve výši 170 milionů dolarů se stalo multifunkční centrum Mitino Park na severozápadě Moskvy. Projekt sice zablokovaly protesty místních obyvatel, soud ale před rokem povolil jeho pokračování.