Kellnerova PPF investuje dvě miliardy do logistických center v Rusku

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera je na ruském realitním trhu při chuti. Vedle již známých miliardových investic do nákupních a kancelářských projektů tam nyní hodlá vybudovat i dva logistické parky v Rostovské oblasti, která leží na jihu evropské části země. Investice do jejich výstavby má dosáhnout 97 milionů dolarů, tedy přes 1,9 miliardy korun.

O záměrech PPF informovala agentura Interfax. Skupina svůj plán na dotaz serveru E15.cz potvrdila jen velmi obecně. „PPF Real Estate Russia podepsala memorandum o spolupráci v oblasti investic do logistických center s Agenturou pro investiční rozvoj v Rostově,“ sdělil E15.cz mluvčí PPF Radek Stavěl. Žádné další podrobnosti však neuvedl.

Podle Interfaxu hodlá PPF Real Estate Russia, která zastřešuje realitní projekty skupiny, nejdříve postavit komerční logistické centrum o velikosti 20 tisíc metrů čtverečních ve městě Aksai severně od Rostova na Donu. Investice do tohoto komplexu se má pohybovat kolem 20 milionů dolarů (kolem 392 milionů korun).

Za zbývajících 77 milionů dolarů chce PPF vybudovat průmyslový areál o rozloze 80 tisíc metrů čtverečních. Místo, kde má vyrůst, prý společnost ještě nevybrala. „Realizace projektů vytvoří 1050 pracovních míst v regionu,“ napsal Interfax.

PPF má v Rusku obchodní centra i kanceláře

Kellnerova PPF patří v Rusku mezi největší realitní firmy. Časopis Forbes ji zařadil ve svém aktuálním žebříčku králů ruských nemovitostí na 22. pozici s loňským odhadovaným ziskem z realitního podnikání 125 milionů dolarů.

PPF Real Estate Russia ovládá třeba velký logistický park Trilogy Park Tomilino u Moskvy nebo nákupní centrum M5 Mall v Rjazani. Navíc kromě logistických areálů v okolí Rostova plánuje další expanzi.

Zásadní investicí se má stát multifunkční centrum Mitino Park na severozápadě Moskvy za přibližně 170 milionů dolarů. Projekt sice zablokovaly protesty místních obyvatel, ale soud nedávno povolil jeho pokračování. V jihozápadní části ruské metropole zase PPF staví na ploše 430 tisíc metrů čtverečních rozsáhlý kancelářsko-obchodní komplex Comcity tvořený 12 budovami.