Kellnerovi se daří, zisky Home Creditu rostou zejména v Rusku

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Společnost Home Credit, kterou ovládá skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, v roce 2012 vydělala meziročně o 119 procent více. Čistý zisk jí vzrostl na 506 milionů eur (13 miliard korun). Skupině se dařilo i v Rusku. Tamní Home Credit & Finance Bank zvýšila čistý zisk o 77,2 procenta na 19,1 miliardy rublů (asi 12,2 miliardy korun).

Společnost PPF upevňuje svou výraznou pozici na ruském trhu. Provozuje tu zejména banku Home Credit&Finance Bank (HCFB), která patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů. PPF rovněž vlastní jeden z nejvýznamnějších řetězců obchodů se spotřební elektronikou Eldorado a drží zhruba 20 procent v těžební společnosti Polymetal. Loni PPF vyměnila podíl v ruské bance Nomos za akcie Uralkali, která je největším producentem uhličitanu draselného na světě, a ovládla zemědělský holding RAV Agro-Pro.

Home Credit
Společnost byly založena v roce 1997, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii.
Home Credit B.V. působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii a plánuje rozšíření své působnosti na Filipíny.
V některých zemích nabízí spotřebitelům vedle úvěrů také bankovní služby. Home Credit ve Vietnamu a licencovaná splátková společnost v Číně jsou vlastněny přímo PPF Group. Home Credit plně vlastní PPF Group, která je jednou z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je český podnikatel Petr Kellner.

Ruská banka Home Credit & Finance Bank zvýšila loni oproti předchozímu roku čistý zisk o 77,2 procenta na 19,1 miliardy rublů (asi 12,2 miliardy korun). O vysokých ukazatelích efektivnosti banky podle komuniké svědčí čistá procentní marže ve výši 20 procent, nízká míra nákladů vůči výnosům na úrovni 32 procent a ukazatel rentability na úrovni 8,8 procenta, a to „nehledě na podstatný růst úvěrového portfolia a značných investic do distribuční sítě“.

Kanceláře v Moskvě

Společnost PPF českého podnikatele Petra Kellnera v Rusku investuje také do stavebních projektů. Získala od ruské banky Sberbank úvěr 185 milionů eur (přes 4,7 miliardy korun) na výstavbu první etapy obřího kancelářského areálu na západním předměstí Moskvy. Oznámila to agentura RIA Novosti s odvoláním na Maxima Poletajeva, šéfa Moskevské banky, která je filiálkou Sberbank.

Půjčku dostala společnost PPF Real Estate Russia. Její zástupce Tomáš Laštovka novinářům řekl, že PPF chce vybudovat kancelářský areál s nízkopodlažními budovami na ploše 780 tisíc čtverečních metrů. Výstavba první etapy na ploše 260 tisíc čtverečních metrů má být dokončena už letos v prosinci. Nájemcem většinové plochy bude podle Laštovky ruská telekomunikační skupina Rostelekom. Areál podle agentury RIA Novosti vyroste v okolí kyjevské výpadovky asi dva kilometry za moskevským vnějším silničním okruhem.