Krize drtí menší stavební firmy. Zisk jim klesl o tři čtvrtiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: U.S.Navy

Krize ve stavebnictví drtí hlavně menší a střední firmy. Jejich hrubý zisk od roku 2008 poklesl takřka o tři čtvrtiny, u středních firem přesáhl pokles polovinu. Vyplývá to z analýz v publikaci Personální management ve stavebnictví.

Hrubý zisk menších firem s maximálně 50 zaměstnanci mezi lety 2008 a 2012 klesl o 73,8 procenta. Značné ztráty utrpěly také střední podniky s 51 až 250 zaměstnanci. Jejich zisk před zdaněním se ve sledovaném období snížil v průměru o 55,5 procenta.

„Situace ve společnostech s více než 250 pracovníky byla rovněž náročná, ale ne tak dramatická,“ poznamenal autor publikace Filip Bušina.

Propad českého stavebnictví trvá už pět let. Nadpoloviční většina stavebních firem proto přijímá systémová opatření, která je mají před vlivem krize ochránit. „Jedná se například o snížení počtu zaměstnanců a zvýšení efektivity, zvýšení finanční rezervy, účelnou komunikaci, hlídání úspor, stropy u nákladových položek, lepší investice do technologií nebo o větší flexibilitu,“ vyjmenoval hlavní opatření Bušina.

Podle statistik pracovalo v oboru před začátkem propadu v roce 2008 celkem 416 142 lidí, na konci roku 2012 jejich počet klesl na 380 586, propadl tedy o 11,3 procenta.

V oblasti výroby nejvíce postihl firmy pokles investiční aktivity. Tuto skutečnost připouští až 80 procent malých podniků, u velkých jsou to dvě třetiny. „Firmám chyběly finanční prostředky, a proto zastavily investice do nového vybavení. Navíc se propadl i objem práce, kterou realizovaly, a proto nebylo ani potřeba nakupovat například stroje a zařízení jako v předchozích letech,“ dodal stavební expert Bušina.

Malé firmy slevily z kvality

Co se týče kvality produkce, velké společnosti podle Bušiny odmítají, že by ji v průběhu krize byly nuceny snížit. „Naopak téměř pětina malých firem ošizení kvality přiznává,“ podotkl Bušina.

StavebnictvíStavebnictví | E15Firmy soutěží nízkými cenami (foto E15)

V době krize často vstupují stavební firmy do soutěží s extrémně nízkými nabídkovými cenami, které mnohdy nedosahují ani poloviny odhadu projektantů. Podle provedeného průzkumu, v němž Bušina oslovil 202 stavebních firem všech velikostí, používá dumping kvůli získání zakázek až 93 procent velkých společností. Naopak u středních (65 procent) a malých (51 procent) je tento podíl nižší, avšak stále výrazný.

České stavebnictví je už pět let v krizi. Zatímco ještě v roce 2008 činila stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý předloňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 české stavebnictví přišlo o 277 miliard korun. Nedostatek peněz způsobil, že začaly krachovat první stavební firmy. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo 767 firem s více než 50 zaměstnanci, o čtyři roky později jich bylo 603. Výraznější oživení nečekají stavaři ani v následujících letech.