Krize eurózóny podkopává pokusy o oživení realitního trhu

kancelář

kancelář Zdroj: profimedia.cz

Prohlubující se problémy eurozóny se začínají odrážet ve výši nájemného a výnosnosti nemovitostí na realitních trzích. Podle studie European Market Indicators, kterou nyní zveřejnila poradenská firma Knight Frank, nájemné kanceláří v několika evropských metropolích v minulém čtvrtletí vykázalo poprvé po dvou letech znovu pokles.

Nejvíc se nedávné turbulence projevily v administrativním srdci Evropské unie v Bruselu, kde nájemné spadlo v průměru o téměř sedm procent. K šesti procentům se přiblížil pokles v Barceloně a sestupný trend zaznamenaly také Milán a Dublin. Analytiky znepokojuje zastavení lehce pozitivního trendu z uplynulého roku na významných trzích v Paříži, Varšavě, Stockholmu a Moskvě. Potenciální nájemci komerčních nemovitostí a investoři totiž zaujali vyčkávací postoj, jak se situace v eurozóně bude vyvíjet.

„Pokud si Evropa nedokáže rychle poradit se svými problémy, dočkáme se brzy bodu zlomu. Nálada firem se ještě značně zhorší a na mnohem větším počtu trhů bude nájemné po zbytek roku padat,“ upozorňuje analytik Matthew Colbourne z Knight Frank.

Objem investic do nemovitostí už v minulém čtvrtletí výrazně klesl ve střední a východní Evropě, a to podle další poradenské společnosti CB Richard Ellis meziročně o 60 procent, a útlum je patrný také v jihoevropských metropolích.

„Současná nejistota v eurozóně má evidentní dopad na důvěru investorů a počty uzavřených obchodů, což je vidět hlavně na druhotných trzích,“ potvrzuje Andrew Sim, šéf evropských investic Knight Frank. “Na druhou stranu registrujeme velkou chuť investovat do těch nejlepších nemovitostí na stabilních trzích. Jde zejména o kapitál bohatých privátních osob, suverénních fondů a investorů z Blízkého Východu a Asie,“ dodává Sim.