Lekce pro odpůrce výstavby. Developerovi daly úřady za pravdu, postaví na Lužinách tři sta bytů

Plánované věžáky od UDI Group na pražských Lužinách

Plánované věžáky od UDI Group na pražských Lužinách Zdroj: UDI Group

Plánované věžáky od UDI Group na pražských Lužinách
Plánované věžáky od UDI Group na pražských Lužinách
UDI Group postaví na Lužinách byty za 1,3 miliardy korun.
OC Lužiny po rekonstrukci (UDI group)
OC Lužiny po rekonstrukci (UDI Group)
12
Fotogalerie

Blokování developerských projektů ze strany obyvatel je v Praze na denním pořádku. Aktuální případ u stanice metra Lužiny ale ukazuje, že tvrdý odpor proti výstavbě se nemusí odpůrcům vyplatit. Více než deset let protestovali obyvatelé Prahy 13 proti projektu dvou věžáků. Úřady nyní odmítly jejich námitky a daly za pravdu developerovi. Ten do měsíce zahájí výstavbu. Radnice Prahy 13 připouští, že kvůli tomu, že radnice a obyvatelé projekt pouze odmítali, neměl developer důvod přistoupit na kompromis a snížit počet pater.

Naproti stanici metra Lužiny začne stavět už příští měsíc developer UDI Group, který aktuálně na dvě budovy získal pravomocné stavební povolení. Do projektu investuje přes 1,3 miliardy korun. Věžáky, které budou spojeny s obchodním centrem Lužiny, nabídnou celkem tři sta bytů a stejný počet parkovacích míst.

Povolování projektu se táhlo od roku 2010. Protestovalo proti němu velké množství obyvatel, podle kterých jsou budovy naddimenzované. Stavební úřady však na základě územního plánu a územního řízení jejich stížnosti po letech zamítly. Projekt splnil formální podmínky ve všech ohledech a developer jej tak může postavit. 

„Náš projekt vychází z původního záměru urbanistů a architektů Jihozápadního Města, kteří zde chtěli vytvořit lokální centrum. Při projednávání na něj státní úřady i město kladly velmi vysoké nároky a požadavky, kterým jsme plně vyhověli,“ říká ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Radnice Prahy 13 s výsledkem spokojena není. „Existuje tu právní stát a ve chvíli, kdy stavební úřady rozhodly, že je projekt v pořádku a splňuje všechny požadavky, tak to respektujeme,“ říká pro e15 starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Velké množství obyvatel tu ten projekt nechtělo a využili jsme všech možností, abychom výstavbě zabránili. To se nám nepovedlo,“ dodává.

Vodrážka také připouští, že kvůli tomu, že se radnice s developerem pustila do tvrdého sporu, nepodařilo se jí ve výsledku prosadit ani kompromis a přimět UDI Group snížit počet pater projektu. „Ve chvíli, kdy chcete projektu zabránit a nenabízíte kompromisy, tak developer nemá důvod ustupovat,“ hodnotí Vodrážka. Projekt však podle něj za roky příprav doznal změn k lepšímu.

Staré obchodní centrum dostane zelenou střechu

Původní stav OC Lužiny z roku 2010Původní stav OC Lužiny z roku 2010|UDI Group

Bytové domy budou pokryté rostlinami, jimi se zazelená také střecha obchodního centra, kterou čeká rekonstrukce. V podzemí vznikne přes tři sta parkovacích míst, která budou moci využívat také stávající obyvatelé sídliště, nejen majitelé nových bytů.

Developer zahájí výstavbu větší budovou na západní straně centra. Přípravné práce včetně rekonstrukce střechy obchodního centra začnou letos na podzim. Stavba bude probíhat za plného provozu obchodního centra, do kterého budou mít obyvatelé nových staveb přímý vstup.

Generálním dodavatelem stavby za 1,3 miliardy korun bude největší česká stavební skupina Metrostav. Finální projekt vypracoval ateliér Hlaváček & Partner. „Naším hlavním cílem bylo využít potenciál záměru k transformaci dobově poznamenané výstavby v okolí na dnes sledované tendence a trendy. Chceme posílit význam stavby v centrální pozici této lokality, a to spojením přístaveb s původní stavbou centra, ale zároveň jejich odlišením od monotónních deskových hmot okolních obytných bloků,“ řekl majitel ateliéru a autor projektu Martin Hlaváček.

VIDEO: Představení projektu na Lužinách