Letošní realitní investice by mohly v Česku překonat dvě miliardy eur

kancelářské centrum Crystal v Praze (ilustrační foto)

kancelářské centrum Crystal v Praze (ilustrační foto) Zdroj: crystal-prague.cz

Investice do komerčních nemovitostí v Česku by letos mohly překročit hranici dvou miliard eur (55,56 miliardy korun). Největší zájem je o logistiku a kanceláře, vyplývá z aktuální zprávy realitní poradenské společnosti Colliers International Česká republika.

„Letos už jsme byli svědky transakcí v hodnotě přibližně 1,6 miliardy eur (44,45 miliardy korun). Nejoblíbenější byl logistický sektor, který představuje přibližně 730 milionů eur (20,28 miliardy korun), tedy téměř polovinu celkového objemu,“ prohlásil ředitel investičního oddělení Colliers International v České republice Chris Sheils.

Do statistiky Colliers už započítala dosud největší realitní transakci, kdy developerská společnost P3 za 523 milionů eur (14,5 miliardy korun) koupila logistické portfolio skupiny VGP. Naopak statistika zatím nepočítá s očekávaným prodejem pražského obchodního centra Palladium, které je podle dnešního vydání deníku E15 na spadnutí a smlouva by měla být podepsána ještě letos. „Cena se pravděpodobně vyšplhá přes 600 milionů eur (16,67 miliardy korun),“ píše E15. Šlo by tak o realitní transakci roku.

Pohyby na maloobchodním trhu

Právě změny majitelů maloobchodních nemovitostí přitom Colliers ještě do konce letošního roku očekává. „V posledním čtvrtletí letošního roku a v průběhu roku 2015 očekáváme také další aktivitu v sektoru maloobchodu, jelikož již nyní jsme svědky toho, že někteří stávající vlastníci se chystají prodat svá obchodní centra,“ dodal Sheils.

Z hlediska počtu transakcí letos zatím dominují kancelářské budovy, celkem jich bylo uzavřeno už 14. Průměrná výše jedné takové transakce se pohybuje kolem 34 milionů eur (944 milionů eur).