Lidé upouští od anglických trávníků, vrací se k přírodě

ilustrační foto

ilustrační foto

Vítěze soutěže Park roku 2012 a Zahrada roku 2012 vyhlásila v pátek večer porota na zahradnickém veletrhu Zelený svět v Brně.

V první kategorii se stal vítězem park v pražském vnitrobloku za žižkovskou vozovnou, nejlepší zahradou byla zvolena ta u vily Sněženka v Praze na Zbraslavi. Informovala o tom ředitelka Asociace zakládání a údržby zeleně Jana Šimečková. Lidé podle odborníků při navrhování zahrad postupně upouštějí od anglických trávníků a vracejí se blíž k přírodě.

Především na zahradách se letos výrazně projevil trend ústupu anglických trávníků. „Mít dokonale udržovaný trávník je energeticky velmi náročné. Jak v lidech roste ekologické myšlení, chtějí se vrátit k přírodě, dělají zahrady založené na trvalkách, kamenech z místních lokalit a mají třeba jen kousek udržovaného trávníku pro děti na hraní,“ vysvětlila Šimečková.

Vítězná zahrada plynule přechází do lesního porostu na stráni. Projektantka Jana Pyšková podle poroty navrátila kouzlo zahradě, která byla osázena jehličnany a tvořila džungli. Většina květin, které zde na jaře kvetou, má bílou barvu, zbylé je jen doplňují. „Neformální styl se střídá s formálním, jde o zahradu s přírodním režimem, která nepotřebuje během roku příliš zásahů,“ ohodnotili porotci. Na druhém místě skončila zahrada v Preslově ulici v Brně-Pisárkách, třetí byla zahrada u rodinného domu v Králově Dvoře-Počaplech.

Vítězný park ve vnitrobloku za žižkovskou vozovnou vznikl během výstavby v 50. letech minulého století a cílem bylo vrátit mu původní podobu. Mezi domy vznikla víceúčelová travnatá plocha s městským mobiliářem včetně herních prvků pro děti. Citlivě byly doplněny i dřeviny a keře. „Řešení vévodí jednoduchost, přehlednost a čistota linií i materiálů,“ shodla se porota. Druhou cenu si ze soutěže odnesl balneopark u Priessnitzových lázní v Jeseníku, třetí skončil obnovený zámecký park a nový park Jižní Svahy ve Frýdku-Místku.

Zvláštní cenu děkana Zahradnické fakulty Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně získala revitalizace Havlíčkových sadů v Praze 2.