Lidé v Česku stále častěji staví domy svépomocí

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Než aby si najali firmu nebo developera, raději si dům postaví sami nebo s pomocí přátel. Vyjde je to totiž levněji. Takový přístup volí stále více lidí. Loni takto vzniklo přibližně 5500 nových domů. To je o třetinu víc než v minulosti, uvedla Česká televize.

Stále více lidí si jen u architekta koupí projekt a o zbytek se pak postarají sami, případně s jedním zedníkem. Teprve na odborné práce najmou elektrikáře, tesaře a další odborníky. „Současné materiály jdou takovým lidem na ruku. Například se nepoužívá klasická malta,“ uvedl Pavel Tesárek ze serveru Svepomoci.cz v České televizi.

Zkušenosti a pracovní postupy si lidé vyměňují hlavně na internetu, kde za poslední rok vzniklo hned několik odborných portálů pro stavaře amatéry.

Profesionálům se ale nový trend příliš nelíbí. Varují před amatérismem. „Vynaložené prostředky nemusí dopadnout nejlépe,“ upozorňuje na možná rizika Miloslav Mašek ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví. „Stavění má různé technologické lhůty a ten, kdo tomu nerozumí, to neví. Ještě je stavba vlhká a už tam montují dveře,“ přidává se Ján Stempel z Fakulty architektury ČVUT.