Lídr trhu s koupelnami Siko provozně rostl, v čistém padal

Stále roste. V současné době čítá síť prodejen Siko koupelny 35 poboček po celé ČR

Stále roste. V současné době čítá síť prodejen Siko koupelny 35 poboček po celé ČR Zdroj: crestcom

Miliardářka Jaroslava Valová je se svou firmou Siko koupeny spokojena. Společnost minulý rok zvýšila provozní zisk o 42 procent na 89 milionů korun. V čistém to však už taková sláva nebyla. Tento ukazatel Siku naopak klesl téměř o polovinu na 18 milionů. I s poklesem tržeb o dvě procenta na 2,2 miliardy korun to však prý byl v podmínkách loňského roku slušný výsledek.

„Ve sledovaném roce sice došlo k mírnému poklesu tržeb za prodané zboží téměř o dvě procenta, nicméně vzhledem k aktuální výrazné recesi na trhu, obzvláště ve stavebnictví, je tento pokles považován za krok vpřed z hlediska udržení respektive posílení pozice na trhu,“ uvedla firma v nově zveřejněné výroční zprávě.

Nositelka titulu EY Podnikatel roku 2013 hlavního města Prahy a Středočeského kraje Valová drží Siko v rukou spolu se svou rodinou. Firmu vybudovala v 90. letech od nuly. V současnosti se kromě prodeje konečným spotřebitelům profiluje hlavně jako jeden z předních partnerů velkých developerských firem. Dokonce až do takové míry, že představitelé Sika začali podle informací deníku E15 své peníze do realit sami investovat.

Největšího konkurenta má Siko ve společnosti Ptáček velkoobchod podnikatele Zdeňka Ptáčka. Jeho firma už dorostla do tržeb kolem šesti miliard korun. Dalším z významných protihráčů Sika je plzeňská Keramika Soukup.