Lukešův Cimex koupil od Finepu kanceláře

Kancelářská budova City West B1 v Praze ve Stodůlkách

Kancelářská budova City West B1 v Praze ve Stodůlkách Zdroj: Finep

Kancelářská budova City West B1 v Praze ve Stodůlkách
Kancelářská budova City West B1 v Praze ve Stodůlkách
Kancelářská budova City West B1 v Praze ve Stodůlkách
Kancelářská budova City West B1 v Praze ve Stodůlkách
4
Fotogalerie
Miliardář Petr Lukeš sice dlouhodobě pobývá v USA, jeho skupina Cimex se ale v Česku pouští do nových realitních obchodů. V září prodal dvě kancelářské budovy v Praze 4 realitnímu magnátovi Radimu Passerovi. A nyní koupil od developerského holdingu Finep, Ungelt Group a České spořitelny kancelářskou budovu nazvanou City West B1 v Praze ve Stodůlkách. Deníku E15 informaci o transakci potvrdil generální ředitel Finepu Tomáš Pardubický.

Strany obchodu se rozhodly, že cenu transakce s budovou o 22 tisících metrech čtverečních nezveřejní. Když však letos realitní fond Reico získal podobně velké kancelářské centrum Trianon v Praze 4, zaplatil za něj podle současného kurzu
zhruba 1,5 miliardy korun. A když vládce tuzemských realit Radovan Vítek kupoval od Finepu v roce 2010 další dvě kancelářské budovy v komplexu City West, dal za ně 1,8 miliardy korun, což odpovídalo sedmiprocentnímu ročnímu výnosu. Je pravděpodobné, že v podobných řádech nyní nakupoval také Cimex.

Doménou Finepu byla hlavně výstavba nových bytů, do budování administrativních center se ve svém pražském projektu Západní Město pustil až těsně před krizí. Měl tehdy štěstí, že se mu do Stodůlek podařilo přilákat velké nájemce typu Siemensu, Komerční banky či nyní dokončované centrály Vodafonu. V právě prodaném objektu sídlí mimo jiné společnosti Bayer, Hyundai a Interoute.

Právě atraktivní nájemci přitáhli na západ Prahy investory typu Vítkovy CPI a nyní Cimexu. Obě firmy jsou také výrazem nástupu domácích kupců na český trh podnikatelských nemovitostí.

Vítkova ofenziva začala v roce 2010. Od té doby trend sílí, což potvrdil hlavně letošní rok, kdy komerční reality nakupovali mnozí menší čeští investoři.

Pokud se ale někteří vydávají na velký realitní trh poprvé, neplatí to pro Cimex. Firma mimo jiné provozuje největší tuzemský hotelový řetězec Orea Hotels.

Lukešovo jméno se počátkem roku dostalo do médií v souvislosti s Klausovou amnestií. Lukeš a další manažeři Cimexu čelili obvinění z tunelování Válcoven trub Chomutov. Amnestii však Lukeš následně odmítl, aby o vině rozhodl soud. Přesto mu však díky amnestii případné uložení trestu nehrozí. Lukeš se z vedení Cimexu před několika lety stáhl, figuruje ale stále v jeho dozorčí radě. V jejím čele stojí jeho partnerka Jana Sobotová.