Malostranské náměstí získá novou podobu. Práce začnou na jaře

Nová podoba Malostranského náměstí v Praze

Nová podoba Malostranského náměstí v Praze Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Malostranské náměstí, Praha
Malostranské náměstí, Praha
Malostranské náměstí, Praha
Malostranské náměstí, Praha
Malostranské náměstí, Praha
25
Fotogalerie

Konec parkování, nová dlažba, kašna, lavičky a další mobiliář a nové stromy, takových úprav dozná pražské Malostranské náměstí. Projekt revitalizace za více než 84 milionů korun se podle magistrátu snaží maximálně zachovat historickou podobu místa.

Rekonstrukce Malostranského náměstí začne na jaře příštího roku. Pražští radní schválili jako zhotovitele společnost Gardenline. Cena je stanovena na 84,4 milionů korun, tedy o deset milionů korun víc, než zadavatel původně předpokládal.   

„Na radě jsme schválili zhotovitele, který provede stavební úpravy Malostranského náměstí. Práce začnou na horní částí náměstí – tedy mezi Lichtenštejnským palácem a kostelem sv. Mikuláše. Na náměstí bude také prováděn záchranný archeologický průzkum. Navazující stavební práce na zbylé části náměstí u Malostranské besedy by pak měly začít v roce 2023,“ uvedl na své facebookové stránce náměstkem primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček.

Praha vybrala finalisty soutěže k Vltavské filharmonii

Video placeholde
• Videohub

Za hlavní úkol pražský magistrát považuje uvolnění plochy náměstí, které se má přiblíží svému původnímu smyslu a účelu, tedy místu setkávání. „Náměstí v budoucnu nabídne Pražanům i turistům jak klidné posezení, tak prostor pro trhy a kulturně-společenské aktivity,“ doplnil Hlaváček.

Architektonickou soutěž v roce 2014 vyhráli architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský. Podle jejich návrhu dojde k celkové rekonstrukci parteru náměstí, doplnění nového vodního prvku na spodní částí, naopak v horní části náměstí přibude několik stromů. Dlažba na celém náměstí bude stejná, jako je již nyní v tělese tramvajové tratě, kterou již zrekonstruoval dopravní podnik.

„Tento projekt je výsledkem několikaleté snahy IPR, města a místních iniciativ zkultivovat zanedbané Malostranské náměstí. A jsem velice rád, že se nyní, po sedmi letech od architektonické soutěže, konečně blížíme k zahájení rekonstrukce. Zároveň doufám, že se obdobné projekty podaří v budoucnu prosadit rychleji, byť tomu v létě schválená podoba nového stavebního zákona prozatím nenasvědčuje,“ zhodnotil vývoj Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.