Rekonstrukce Václavského náměstí se protáhne o několik měsíců. Praha řeší stromy a tramvaje

Takhle má vypadat zrekonstruované Václavské náměstí.

Takhle má vypadat zrekonstruované Václavské náměstí. Zdroj: ČTK

Vizualizace nové podoby dolní části Václavského náměstí.
Rekonstrukce Václavského náměstí.
Takhle má vypadat zrekonstruované Václavské náměstí.
Vizualizace nové podoby dolní části Václavského náměstí.
Nové Václavské náměstí by mělo podle tvůrců být příjemnější pro pohyb a dostupnější hromadnou dopravou.
8
Fotogalerie

Na dokončení rekonstrukce dolní části Václavského náměstí si Pražané počkají déle, než magistrát hlavního města původně avizoval. Práce na proměně nejvěhlasnějšího českého náměstí měly být původně hotové do konce tohoto roku. Aktuálně hlavní město jedná o prodloužení termínu až do jara příštího roku, řekl serveru E15.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Prestižní zakázku již dříve získala stavební společnost Hochtief. Rekonstrukci, která vychází z projektu architektonické kanceláře Cigler Marani Architects z roku 2005, zahájila v minulém roce. Původně mělo město firmě zaplatit 330 milionů korun. Celkový účet by ale měl podle květnového odhadu města stoupnout o dalších až 109 milionů – především kvůli stavbě slepých tramvajových kolejí.

„Podle aktuálně platné smlouvy je termín dokončení 31. prosince 2021 plus čas na případné odstranění vad. Nyní řešíme uzavření dodatku smlouvy, jehož součástí je i příprava nového termínu. Pokud bude dodatek podepsán, přichází v úvahu termín jaro 2022,“ říká Hofman. „V rámci revitalizace se nám podařilo vyřešit řadu problémů, což ale na druhé straně povede k drobnému posunutí termínu,“ dodává.

Hlavním důvodem zdržení jsou změny v zadávací dokumentaci vyvolané městem, říká mluvčí Hochtiefu Michal Talián. „Zahrnují například stále nedořešené kácení či nekácení původních stromů, které má vliv na vedení inženýrských sítí, nebo také nově skloňovaná slepá tramvajová kolej,“ uvedl. Firma předpokládá, že se s městem na dodatku dohodne.

„Rozhodli jsme se, že oproti původnímu plánu omezíme kácení stromů. Musely se proto překreslit sítě, tedy voda, kanalizace či různé přípojky. Odbor majetku už s Hochtiefem jedná, dodatek musí odsouhlasit rada města. Stát by se tak mohlo pravděpodobně v listopadu,“ říká náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

VIDEO: Významná místa Prahy projdou v příštích letech velkou proměnou

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Konečnou cenu nejvíce – o 85 milionů – navýšila stavba slepých kolejí v dolní části náměstí. Ty mají v budoucnu navázat na plánované koleje v horní části náměstí od Vinohradské k Vodičkově ulici.

„Pražané se mohou těšit například na širší chodníky nebo na zeleň. Pro horní část náměstí se aktuálně zpracovává projekt navazujících úprav včetně propojení Muzejní oázy a Vinohradské ulice novou tramvajovou tratí,“ řekl již dříve deníku E15 mluvčí Institutu plánovaní a rozvoje Prahy Marek Vácha ke změnám na „Václaváku“.

Podívejte se, jak má Václavské náměstí po rekonstrukci vypadat: