Metrostav loni výrazně zvýšil zisk. Vyloučení z veřejných zakázek jej může připravit o miliardy

Metrostav budoval například průzkumné štoly pro pražské metro D

Metrostav budoval například průzkumné štoly pro pražské metro D Zdroj: Metrostav

Stavební a developerské skupině Metrostav loni stoupl čistý zisk meziročně o 79,6 procent na 1,33 miliardy korun, oznámila firma.

Tržby skupiny vzrostly o 6,2 procenta na 44,5 miliardy korun. Skupina Metrostav se rozrostla na 72 firem a počet zaměstnanců ke konci loňského roku dosáhl téměř 5800.

Od letošního června se mateřská stavební firma Metrostav nemůže tři roky účastnit veřejných zakázek poté, co odvolací pražský vrchní soud pravomocně potvrdil trest vynesený krajským soudem v roce 2020 za to, že firma podplácela a manipulovala s veřejnými zakázkami v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Metrostav dostal i desetimilionovou pokutu a odvolací soud do zákazu účastnit se veřejných zakázek zahrnul také Metrostav Infrastructure. Skupina Metrostav s trestem nesouhlasí a podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Firma nyní neuvádí, jaký díl z jejího zisku loni tvořily české veřejné zakázky. Pokud by ale situace do budoucna odpovídala výsledkům hospodaření za roku 2020, znamenalo by vyřazení firmy z veřejných tendrů ztrátu poloviny obratu společnosti.