Mezi průmyslovými developery kvete spekulace, staví haly bez nájemců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ještě před rokem vznikala logistická centra a výrobní haly bez předem zajištěných nájemců jen výjimečně. Aktuálně podíl takto riskujících projektů již není daleko od poloviny všech budovaných ploch, vyplývá z nové analýzy poradenské společnosti 108 Agency.

Developerům hraje do karet silná poptávka a s tím spojený pokles podílu prázdných skladů. Na konci prvního čtvrtletí klesl na 4,2 procenta, uvedlo sdružení konzultantských firem Industrial Research Forum. Na industriálním trhu je to jedna z nejnižších hodnot od předkrizového období.

“Vzhledem k pokračujícímu poklesu míry neobsazenosti prostor sílí spekulativní výstavba. Po delší odmlce má tento trend opět rostoucí tendenci a podílí se na celkové stavební aktivitě rekordními 43,9 procenta,” sdělil šéf 108 Jakub Holec.
Na začátku letošního roku si firmy podle Industrial Research Forum pronajaly téměř 314 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch. Meziročně je to nárůst o 29 procent.

Silná poptávka v kombinaci s úbytkem prázdných skladů tlačí na nájemného, a to hlavně v nejatraktivnějších lokalitách typu okolí Prahy nebo Brna. Zdražení je podle 108 Agency zatím jen mírné. Majitelé skladů ale současně firmám omezují finanční pobídky, kterými je lákali.