Miliardář Komárek zahájil expanzi do realit

Skupina KKCG ropného magnáta Karla Komárka koupila miliardový projekt na výstavbu obchodního a kancelářského centra Bořislavka v Praze 6. Zahájila tak vstup do realitního byznysu, avizovaný začátkem roku. „Oblast realit je jedním z nových segmentů, na který se v České republice skupina KKCG zaměřuje. Akvizice obchodního a administrativního centra Bořislavka je jen jednou z připravovaných investic,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Ke kupní ceně projektu ani k dalším chystaným obchodům se nevyjádřil. Pouze dodal, že skupina KKCG sestavila pro expanzi do realitního byznysu tým odborníků. Figurují v něm čerství šéfové projektu Bořislavka Petr Pujman a Otto Koval, kteří přišli do Komárkova impéria z firmy Metrostav Development.

Komárkova skupina získala projekt Bořislavky u frekventované Evropské třídy od švédské realitní skupiny Ikano. Komerční centrum zahrnující 24 tisíc čtverečních metrů kanceláří a stovku obchodů na ploše 17 čtverečních metrů plánovala Ikano Properties začít stavět těsně před vypuknutím finanční krize v roce 2008. Poté však projekt, který měl být už dva roky hotový, zamrznul.

Skupina KKCG začala do realitního sektoru pronikat loni, když investovala do společnosti Bonus Praha Investment, která je propojena s jednou z největších sítí realitních kanceláří v Česku Century 21.

Komárek, který vybudoval své impérium hlavně v ropném průmyslu, rozšiřuje v posledních letech pole svého podnikání. Od podnikatele Václava Fischera koupil v roce 2003 stejnojmennou cestovní kancelář, k ní před rokem získal specialistu na zimní dovolené Nev-Dama. Společně se skupinou PPF Petra Kellnera se stal rovněž loni majitelem Sazky.

Před dvěma týdny skupina KKCG oznámila, že její společnost MND v rámci pokračující zahraniční expanze koupila poloviční podíly v několika firmách, které mají licence na těžbu ropy a průzkum . V červenci MND vstoupila na německý trh, kde chce spolu s tamní firmou Daldrup & Söhne poskytovat vrtné a průzkumné práce zaměřené zejména na geotermální vrty.

Skupina KKCG nyní působí už v jedenácti zemích Evropy, Asie, Severní Ameriky i Afriky. Její portfolio zahrnuje více než 25 českých i zahraničních společností z řady oborů.