Miliardář Vítek postaví tisíc bytů v pražské Hostivaři

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Zpustlý průmyslový areál v Hostivaři na území dvou městských částí se změní na novou čtvrť. Radnice už připravují plánovací smlouvu s developerem.

Není to ještě ani rok, kdy představitelé skupiny CPI tvrdili, že firma miliardáře Radovana Vítka šlape v nové výstavbě na brzdu. Aktuálně se však společnost Orco, kterou realitní magnát ovládá, pustila naplno do přípravy bytového projektu v Praze v Hostivaři. Vítek dosud tak rozsáhlý rezidenční komplex nepostavil.

Na šesti hektarových pozemcích, na kterých kdysi stály podniky Praga Hostivař a Technometra, vyroste přes tisíc bytových jednotek. Investice podle informací z trhu může přesáhnout tři miliardy korun. Při současných cenách vyjdou tržby z projektu nad hranicí čtyř miliard korun.

Projekt nazvaný Obytný soubor Praga bude tvořit šestnáct bytových domů. Vzniknou postupně v pěti etapách, vyplývá z dokumentů předložených úřadům. Zahájení výstavby první etapy se předpokládá v příštím roce a ukončení výstavby je plánováno na rok 2022.

Snadný prodej

Vítkovy firmy záměr nekomentovaly. „Projekt přes tisíc bytů se zdá obrovský, ale je nutné si uvědomit, že představuje uspokojení současné poptávky za necelé dva měsíce,“ vysvětlil analytik developerského trhu František Brož. Přesto představitelé městské části Prahy 15 uvádějí, že z jejich pohledu představuje výstavbu nové čtvrti pro zhruba 2500 obyvatel. Podrobnosti záměru jim developer představil před pár měsíci. Magistrát na začátku srpna rozhodl, že projekt bude posuzován podle zákona o vlivu staveb na životní prostředí.

„Společnost vede s vedením Prahy 15 jednání o možnostech spolupráce na rozvoji městské části formou plánovací smlouvy a jednání koordinuje také s městskou částí Praha 10, na které se část záměru nachází,“ vysvětlil hostivařský starosta Milan Wenzl (za ANO).

Projekt se nachází v lokalitě, kde už skupina Orco ještě pod jinými majiteli stavěla bytový soubor Slunečný vršek. Mezitím však Orco v krizi citelně oslabilo. V roce 2014 se stalo terčem Vítkova nájezdu. Aktuálně převzetí Orka ze strany CPI posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Další velký bytový projekt rozehrál Vítek v Bubnech v podobě bytové a kancelářské zástavby. Také k tomuto pozemku přišel akvizicí Orka. Tisíce bytů chystá developer už deset let rovněž v Brně na pozemcích po bývalé Zbrojovce.

Počty bytů ve velkých pražských projektech
DeveloperPočet bytůLokalita
Orco (CPI)4500 až 5000Bubny-Zátory
Sekyra Group2500Nádraží Žižkov-jih
Central Group2000Ruzyně
Central Group1500Nádraží Žižkov-sever
Sekyra Group1300Smíchov
Orco (CPI)1037Hostivař/Strašnice