Miliardář Vítek urovnává spory ve Švýcarsku

Lyžařské středisko Crans-Montana

Lyžařské středisko Crans-Montana Zdroj: Facebook

Lyžařské středisko Crans-Montana
Lyžařské středisko Crans-Montana
Lyžařské středisko Crans-Montana
Lyžařské středisko Crans-Montana
Radovan Vítek
6
Fotogalerie

Český miliardář Radovan Vítek oznámil, že kupuje zpět firmu CMA Immobilier, která spravuje restaurace a parkoviště ve švýcarském lyžařském středisku Crans-Montana. Píše to švýcarský deník Le Temps.

Radovan Vítek prodal společnost CMA Immobilier v prosinci 2016 firmě CMA, která provozuje v lyžařském středisku Crans-Montana vleky. V ní sám vlastní 85 procent, minoritními akcionáři jsou místní obce.  

Právě ze strany některých místních politiků se ale tato transakce stala předmětem kritiky, kvůli údajně přemrštěné ceně. To ale sám Vítek v rozhovoru pro Le Temps odmítá. „Vychází z historické ceny. Od té doby jsem ale koupil pozemky, restaurace a vytvořil nový klub. Jsem přesvědčený, že CMA Immobilier má hodnotu 35,4 milionu franků (zhruba 800 milionů korun – pozn. red.), za kterou ji kupuji zpět,“ uvedl Vítek.

Českému miliardáři se tak společnost vrací za stejnou cenu, za kterou ji CMA před dvěma lety kupovala. Výši transakce potvrdila realitní skupina CPI Property Group, kterou Vítek ovládá a přes kterou se obchod uskuteční. Podle mluvčího skupiny Jakuba Velena proběhne v následujících dnech.

 „Jedná se spíše o technický přeprodej společnosti v rámci skupiny CPI Property Group. Důvodem zpětné koupě je náš nezájem být součástí zbytečně rozvířené diskuze tamních politiků, kteří nepochopili rozdíl v účetní a skutečné hodnotě společnosti a pouze se snažili získávat politické body," uvedl pro deník E15 Velen. 

Do lyžařského střediska investuje Vítek už několik let, má ovšem spory s místními obcemi. V dubnu nechal zastavit vleky, když po tamních úřadech žádal úhradu veřejné dotace 800 tisíc franků (asi 17 milionů korun – pozn. red.) jako příspěvku na jejich provoz.