Miliardáři Passerovi krachl obchod za dvě miliardy

Kancelářské centrum Nová Karolina v Ostravě.

Kancelářské centrum Nová Karolina v Ostravě. Zdroj: Profimedia

Než prodat pod cenou, tak si Radim Passer ostravské kanceláře raději nechá.
Kancelářské centrum Nová Karolina v Ostravě.
Kancelářské centrum Nová Karolina v Ostravě.
Kancelářské centrum Nová Karolina v Ostravě.
Kancelářské centrum Nová Karolina v Ostravě.
6
Fotogalerie

Skupina Passerinvest Group realitního magnáta Radima Passera upustila od prodeje moderního kancelářského centra Nová Karolina v Ostravě. Firma žádala za nemovitost 80 milionů eur (2,06 miliardy korun), což znamenalo výnos šest procent. Takovou cenu ale nikdo nenabídl. 

„Vzhledem k tomu, že šestiprocentní výnos znamená pro investora desetiprocentní návratnost vlastního kapitálu, tak než abychom takovou investici servírovanou na stříbrném podnosu někomu prodávali pod cenou, tak si ji radši necháme. My tyto peníze v současné chvíli až tolik nepotřebujeme,“ řekl Passer. 

Administrativní centrum Nová Karolina má téměř 25 tisíc metrů čtverečních kanceláří a 3700 čtverečních metrů obchodů. Výstavba budovy na průmyslovém brownfieldu blízko Masarykova náměstí začala podle návrhu studia CMC architects v roce 2009. Stavební práce na dva roky zastavila krize. Nyní má v budově kanceláře například americký technologický gigant Verizon. 

„Pokud se najde investor, který ocení kvalitu tohoto produktu, tak budovu prodáme. Pokud ne, budeme spokojenými vlastníky a budeme benefitovat z uzavřených pronájmů,“ dodal majitel Passerinvest Group. 

Nájmy za nejlepší kanceláře v Ostravě jsou aktuálně zhruba 12 eur za metr čtvereční měsíčně, vyplývá z údajů sdružení poradenských firem Regional Research Forum. V Praze se za stejné období a plochu platí v průměru 23 eur. 

Zatímco kancelářská část projektu Nová Karolina na změnu majitele stále čeká, sousední stejnojmenné obchodní centrum už změnilo majitele dvakrát. Naposledy na konci loňského roku pak nákupní centrum za více než pět miliard korun koupil realitní fond České spořitelny.

Prohlédněte si videoprofil miliardáře Radima Passera

Video placeholde
Miliardáři: Radim Passer je realitní magnát, který miluje fotbal a rychlá auta • e15