Miliardový obchod v centru Prahy: prodal se zbylý podíl v Palladiu

Pražský obchodní dům Palladium

Pražský obchodní dům Palladium Zdroj: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika; wikimedia

Na náměstí Republiky v Praze se znovu uskutečnil realitní obchod, který se v české měně dostal za hranici jedné miliardy korun. Německý fond Union Investment dokoupil zbývající deseti procentní podíl, který mu zbýval k ovládnutí obchodního centra Palladium, jedné z nejvyhledávanějších nákupních galerií v Česku.

“Jelikož došlo k využití opce, jednání nebylo časově náročné,” uvedl právník Libor Prokeš z advokátní kanceláře Wolf Theiss, která se na transakci podílela.

Loňský prodej Palladia do rukou Union Investment vytvořil tuzemský rekord. Transakce mezi Union Investment a prodávajícím fondem Hannover Leasing ocenila centrum na 570 milionů eur. Více za jedinou budovu v České republice ještě nikdo nikdy nezaplatil.

Z ohodnocení vyplývá, že cena aktuálně prodaného deseti procentního podílu se pohybovala kolem 57 milionů eur, což je asi 1,5 miliardy korun.

Palladium patří spolu s Obchodním centrem Chodov a Novým Smíchovem mezi nejvýkonnější nákupní komplexy. Právě Nový Smíchov je další adept na zamíchání podílů. Třetinu tam vlastní Tesco. Podle informací deníku E15 britský řetězec už dostal nabídku na podíl od většinového majitele centra. Tím je francouzská společnost Klepierre. Také v tomto případě, pokud si obě strany plácnou, se cena vyšplhá do jednotek miliard korun.

Další obří transakce na obzoru
Realitní trh v dohledné době čeká uzavření hned několika obchodů, jejichž hodnota se v korunách bude šplhat i přes deset miliard korun. „V brzké době je očekáván prodej kancelářského centra Florentinum s cenou někde kolem půlky Palladia,” sdělil Libor Prokeš z advokátní kanceláře Wolf Theiss. Vyjednává se rovněž o prodeji administrativního komplexu The Park v Praze na Chodově s cenou kolem 400 milionů eur. Přibližně za tři sta milionů eur se prodá Obchodní centrum Letňany. Stejně nebo ještě výše zaplatí podle právníků z Wolf Theiss kupec za nákupní galeriiOlympia Brno.