Na Opatově má vyrůst kancelářská čtvrť

Nový Opatov

Nový Opatov Zdroj: Vizualizace Reflecta Development

Na pražském Jižním Městě chystá firma Reflecta Development výstavbu obřího kancelářského komplexu. Ve zhruba kilometrovém pásu podél stanice metra Opatov má vyrůst komplex Nový Opatov s celkovou pronajímatelnou plochou 165 tisíc metrů čtverečních. Součástí má být i hotel či podobné ubytovací zařízení.

„Celkem se jedná o šest budov, které mají okolo sedmi až deseti nadzemních pater. Nejvyšší bude maximálně 15podlažní stavba přilehlá k náměstí, která bude tvořit dominantní prvek,“ uvádí developer na internetových stránkách projektu. Vestibul stanice metra má projít rekonstrukcí.

Projekt má podporu městské části Praha 11. „Výbor pro územní rozvoj a životní prostředí přijal letos 20. září usnesení, kterým se kladně vyjádřil k navrhované úpravě územního plánu – navýšení kódů míry využití území,“ informuje Reflecta. Stávající územní plán totiž dovoluje v dotčené lokalitě výstavbu jen stovky tisíc metrů čtverečních. Developer tvrdí, že část kancelářských prostor může sloužit i veřejné správě a jako sídla nadregionálních institucí.

Podle časopisu Building World plánuje Reflecta zahájit výstavbu první budovy v průběhu roku 2013. Ještě letos na podzim má projekt vstoupit do procesu posuzování vlivu na životní prostředí EIA.

Podle obchodního rejstříku má Reflecta Development základní jmění dva miliony korun. Jméno případného investora, pro něhož by měla mnohamiliardový projekt stavět, ale nezveřejnila. Předsedou představenstva Reflecty je právník Jakub Sklenka. Ten stojí od letošního srpna i v čele představenstva firmy Starochodovská založené v červnu 2010.

Právě Starochodovská získala loni, jen pár dnů po svém vzniku, od města pozemky, na nichž má stát Nový Opatov. Prodejní cena 1916 korun za metr čtvereční byla podle opozičních zastupitelů Prahy 11 výrazně pod tržní hodnotou pozemků. Obchod obhajoval tehdejší ředitel odboru obchodních aktivit magistrátu Peter Ďurica, který musel úřad po podzimních komunálních volbách opustit.