Na webu prodávali celou italskou vesnici. Za 245 tisíc eur

Italská vesnice Borgata Calsazio nedaleko Turína je na prodej

Italská vesnice Borgata Calsazio nedaleko Turína je na prodej Zdroj: Yahoo Finance

Seznam nezvyklého zboží prodávaného přes Ebay je zase o něco delší. V Itálii chtěli na známé elektronické aukční síni prodat rovnou celou vesnici. Alpská obec Borgata Calsazio byla na prodej za pouhých 245 tisíc eur (přibližně 6,7 milionu korun). Celá akce měla upozornit na vylidňovaní horských oblastí na severu země.

Případný „kupce“ mohl získat celkem 14 domů jen nedaleko od národního parku Grand Paradiso na francouzsko-italských hranicích. Vesnice se v aukci chlubila dobrým dopravním spojením s 50 kilometrů vzdáleným Turínem.

Prodávající na Ebayi označil vesnici jako „použité zboží“ s odůvodněním, že při následné investici by zde mohlo vzniknout významné turistické centrum. Nikdo však o nabídku neprojevil zájem, vesnice se nakonec neprodala.

Aukce chtěla upozornit na vylidňování horských oblastí

V současné době žije ve vesnici asi dvacítka starších obyvatel, mladší ročníky obec opustily a daly přednost životu ve městech. Právě na vylidňování horských oblastí chtěla netradiční aukce upozornit. Aukci podpořila UNCEM, organizace bojující za zachování horských měst a obcí.

Je tedy možné, že vesnice hledala nového majitele jen symbolicky. Peníze měly být pravděpodobně investovány do obnovy zdejší oblasti, která by přivedla turisty a dala místním práci.