Nabídkové ceny bytů rostou jen v Praze, jinde klesají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Ceny bytů, které inzerují jejich majitelé, v druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím obdobím stouply o 1,7 procenta. Podobně jako na začátku roku táhla růst hlavně Praha. Mimo hlavní město nabídkové ceny dál klesaly. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Nabídkové ceny se však na trhu často liší od cen, za které se byty prodají. Ty za uvedené období klesaly.

V metropoli se ceny bydlení v prodejních nabídkách od dubna do konce června zvýšily o 4,5 procenta, což je nejvyšší růst od třetího čtvrtletí 2008. Mimo Prahu naopak nabídkové ceny bytů pokračovaly v poklesu, a to o 0,8 procenta.

Jiný kraj, jiný byt

Rostislav Říha: Architekti se musí přizpůsobit lidem

Nejnovější čísla o prodejních cenách má ČSÚ k dispozici zatím jen za první čtvrtletí. Zatímco nabídkové ceny i v tomto období vykázaly díky hlavnímu městu růst, tržní ceny bydlení od ledna do konce března naopak klesaly. V případě starších bytů o 4,7 procenta, u novostaveb o 2,6 procenta. srovnání ceny bytůsrovnání ceny bytů | TPA Horwath

Statistici dnes zveřejnili také údaje o stavebnictví za květen. Zahájených bytů v květnu meziročně ubylo o 26,1 procenta, naopak dokončených bylo o 41,6 procenta více.