Nabídkové ceny bytů začaly opět růst - kvůli Praze

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Nabídkové ceny bytů v letošním prvním čtvrtletí začaly v Česku poprvé od druhé poloviny roku 2009 růst. Prodejci podle dat Českého statistického úřadu nabízeli byty v celé České republice o 1,1 procenta dráž než před rokem. Ceny táhla nahoru hlavně Praha, mimo metropoli dál klesaly. Developeři v lednu zvýšily nabídkové ceny bytů v souvislosti s vyšší DPH, už v únoru ale vystartovali s celou řadou slev.

V Praze se nabídkové ceny bytů od ledna do konce března zvýšily meziročně o 3,8 procenta. V hlavním městě vykazovaly ceny bydlení v prodejních nabídkách vyšší nárůsty jen v letech 2007 a 2008. Mimo Prahu ale nabídkové ceny v letošních prvních třech měsících klesly o procento.

„Ve statistikách se vcelku zřetelně ukazuje fakt, že mimo hlavní město jsou nabízeny především starší byty a domy, které nejsou zatíženy zvýšenou daní z přidané hodnoty. Naopak v Praze, kde značnou část nabídky tvoří právě nové projekty, se nárůst DPH v cenách projevil,“ uvedl analytik realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný.

Ve srovnání s rokem 2005 jsou nyní nabídkové ceny tuzemského bydlení vyšší o 43,7 procenta. Na vrcholu byly ceny v nabídkách v závěru roku 2008, kdy ve srovnání se základem roku 2005 byly vyšší asi o 70 procent.

Prodejní ceny se od nabídkových často značně liší

Nabídkové ceny se na trhu často liší od cen, za které se byty nakonec skutečně prodají. Statistici ovšem údaje o prodejních cenách zveřejňují kvůli jiné metodice se zpožděním. Poslední údaje jsou nyní k dispozici za čtvrté čtvrtletí 2011. Prodejní ceny starších bytů se v závěru loňského roku podle ČSÚ meziročně snížily o 4,3 procenta.

Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily v posledním loňském čtvrtletí o 2,9 procenta. Stavitelé totiž vyšší ceny kvůli změnám DPH kompenzují různými slevami, sdělil odborník z Jones Lang LaSalle. „Ani v letošním roce se nedá výrazný cenový růst očekávat, ceny nového bydlení budou oscilovat kolem tří procent v obou směrech v závislosti na kvalitě a lokalitě dané jednotky,“ uzavřel analytik.