Nechtěné Romanovy věže na Lužinách dostaly nový „kabát“ – 26patrový

Lužiny - model 26patrového domu "nalepeného" na Obchodní centrum Lužiny

Lužiny - model 26patrového domu "nalepeného" na Obchodní centrum Lužiny Zdroj: cenia.cz

Kontroverzní projekt polyfunkčních domů v Praze na Lužinách dostal novou podobu. Oznamovatel stavby, společnost YIT Stavo, dodal do procesu posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) alternativní variantu, která počítá s výstavou nikoliv pěti 16patrových věží, ale rovnou 26patrové věže, která prý ještě lépe dokreslí panorama Lužin.

Po uplynutí termínu 18. února pro připomínky k EIA vybere pražský magistrát posuzovatele a pověří jej přípravou posudku.Posuzovatel bude mít na vypracování posudku 60 dní, následovat bude veřejné projednání a verdikt úřadu.

„Praha 13 své stanovisko k nové variantě připravuje,“ odpověděl na dotaz serveru E15.cz mluvčí městké části Samuel Truschka.

Kontroverzní projekt deník E15 a server E15.cz sleduje od samého počátku. Podle zjištění deníku E15 se vše točí kolem lidí blízkých vlivnému manažerovi a bývalému šéfovi ČEZ Martinovi Romanovi.

Jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které s využitím Romanových peněz prodělalo kompletní rekonstrukci. Znovu otevřeno bylo v loňském roce.

Původní varianta počítala s výstavbou pěti 16podlažních domů s 303 byty, 467 parkovacími stáními a kancelářemi, které plánoval soukromý investor City West Investors přilepit k zrekonstruovanému nákupnímu středisku Lužiny.

Nová alternativní varianta počítá se stavbou dvou 16patrových domů na východní straně obchodního centra, a jednou 26 patrovou věží na straně západní.

Protestují lidé, spolky i radnice

Už první varianta stavby pěti věží vzbudila ostrý protest lužinských občanů, zelených, politiků i radnice Městské části Praha 13, v čele se starostou Davidem Vodrážkou (ODS). Kritici tvrdí, že již nyní přetížená oblast Lužin další zástavbu kapacitně neunese.

Stavba má být umístěna do území, kde dochází k překročení imisních koncentrací benzoapyrenu. (Benzoapyren je látka v ovzduší, která je podle vědeckých výzkumů velkým nebezpečím pro malé děti i těhotné ženy, respektive vývoj jejich plodu. Kromě jiných zdrojů se na jeho výskytu podílejí výfukových plyny zvláště ze vznětových motorů automobilů – pozn. red.).

Potíže může způsobit i hlučnost, kdy v období stavby se předpokládá až téměž tisíc jízd nákladních automobilů za 24 hodin, dále výrazné zastínění okolních domů a zlikvidování zeleně.

Model stavby věžových domů u obchodního centra LužinyModel stavby věžových domů u obchodního centra Lužiny | cenia.czModel první varianty projektu stavby pěti polyfunkčních domů na Lužinách (Zdroj: portal.cenia.cz)