Nedostatek zedníků žene ceny stavebních prací v Londýně vzhůru

Stavba mrakodrapu v Londýně

Stavba mrakodrapu v Londýně Zdroj: Elliott Brown, Flickr.com (CC BY 2.0)

Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) by nejradši vyhnala všechny přistěhovalce ze země s odůvodněním, že berou místním práci. A to navzdory tomu, v britské metropoli se už dnes nedostává zedníků a stavebních dělníků. Ceny stavebních prací letí vzhůru a akcie stavebních firem posílají opačným směrem.

Stavební firma Bellway, která je součástí indexu londýnské burzy FTSE 250, ve zprávě pro investory uvedla, že poptávka po stavebních pracích zůstává zdravá, dostupnost materiálu se zlepšila, ale cena a dostupnost lidské práce se zhoršila.

“Nastávají problémy v dostupnosti pracovníků. Stále více jich přichází z východní Evropy, ale cena roste,” komentoval situaci finanční ředitel Bellwaye Keith Adey a dodal, že nedostatek je především u kvalifikovaných pracovníků na pozicích zedníků, lešenářů či pokladačů koberců. Pomocných pracovníků je zatím dostatek.

Britské stavební firmy rozhodně nepoptávají pracovní síly jen ve východní Evropě, což v britských reáliích znamená v členských zemích EU, které unii rozšířily po roce 2004. Portugalská média informovala, že britští stavebníci hledají zedníky také v nejzápadnější výspě evropského kontinentu a za týden práce jim nabízejí až tisíc liber (35 tisíc korun).