Neférová výhoda? Velké stavební firmy se o tendrech dozvídají dříve

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Pavla Kreuzigerova

Dvě třetiny (65 procent) velkých stavebních firem se o zakázkách dozvídá ještě před jejich oficiálním vyhlášením, v průměru o nich ví až osm měsíců před zahájením výběrového řízení. Vyplývá to z nejnovější analýzy českého stavebnictví, kterou bude výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika publikovat 30. května.

Střední a malé firmy jsou však o plánovaných zakázkách informovány mnohem hůře, o zakázkách dozví ještě před jejich oficiálním vyhlášením 24 procent z nich. „Jedná se ale o dvojsečnou zbraň. Na straně jedné může, ať již oficiální nebo neoficiální, spolupráce investora a stavební firmy pomoci lépe zakázku připravit pro výběrové řízení, na straně druhé může ale také způsobit zvýhodnění jednoho uchazeče oproti ostatním,“ upozornil ředitel výzkumné společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

I z toho pohledu jsou pro stavební firmy nejdůležitějším zdrojem informací o zakázkách osobní kontakty, jejich využívání přiznává 97 procent ředitelů firem. „Osobní kontakty přinášejí informaci podstatně dříve, a umožňují tak pracovat s danou informací mnohem dříve, v některých případech například umožní i stavební firmě zapojit se do přípravy projektu a přizpůsobit projekt i svým technologiím, nebo prostě jen mít lepší přehled o jednotlivých položkách a díky tomu připravit lepší nabídku s nižšími náklady,“ uvádí analýza. Ostatní zdroje zakázek, například veřejné věstníky, hodnotí zástupci stavařů jako neefektivní.

České stavebnictví se potýká s dlouhodobou recesí, s čímž souvisí i výrazný pokles stavebních zakázek. Jen v březnu stavební výroba podle Českého statistického úřadu klesla meziročně o 20,6 procenta. Stavební produkce se v posledních letech propadla z 547,5 miliardy korun v roce 2008 na loňských 424 miliard korun.

Výrazně se snížil i počet velkých stavebních firem zaměstnávajících více než 50 lidí, před čtyřmi roky jich bylo 767, zatímco loni už jen 603. I proto je pro firmy stále důležitější dozvědět se o zakázkách dříve než konkurence. „Právě předstih a kvalitní informační základ může být rozdílem mezi vítězstvím nebo prohrou výběrového řízení, případně rozdílem mezi realizací zisku nebo ztráty u získané zakázky,“ vyplývá z analýzy.