Největší český výrobce cihel a střešních tašek škrtá další náklady. Na zimu uzavře všechny závody

Cihelna Kinský, která je součástí skupiny Wienerberger

Cihelna Kinský, která je součástí skupiny Wienerberger Zdroj: profimedia.cz

Lídr mezi českými výrobci cihel a střešních tašek, firma Wienerberger, odstaví v zimě na dva až tři měsíce všechny své výrobní závody. Příčinou je nižší poptávka. Firma také omezí investice a čeká menší tržby než loni, uvedl řekl generální ředitel Kamil Jeřábek. 

Firma měla loni 900 zaměstnanců, letos jich 59 propustila. „Byznys ve zdicím materiálu je závislý na rodinných domcích, bytových domech a ten propad se ukázal jednoznačně v návaznosti na objem hypoték. Nás se to jako významného hráče na trhu dotklo. Objem, který od nás trh dnes bere, je tak významně menší, že jsme na to museli reagovat,“ řekl Jeřábek. 

Jak dříve napsala e15, Wienerberger už v říjnu zcela odstavil výrobní závod v Týnu nad Vltavou a omezil také výrobu střešní krytiny ve výrobním závodě v Hranicích na Moravě. Firma tam přešla ze čtyř směn na tři, upřesnil nyní Jeřábek.

Zaměstnanci budou při odstávkách pracovat na údržbě závodů. Když bude hotovo, budou pak doma, na překážkách na straně zaměstnavatele.

Wienergberger také hledá způsoby, jak snížit náklady. Ty loni stouply meziročně kvůli cenám energií, hlavně plynu, o 40 procent. Pro příští rok firma omezí investice. Letos investovala v Cihelně Kinský v Kostelci nad Orlicí přes 100 milionů korun do linky na výrobu broušených cihel. Jde o závod se 40 zaměstnanci. V nejbližší době začne firma budovat solární elektrárny pro závody Stod, Jezernice a Novosedly. Jejich společný výkon bude 3,5 megawatthodiny, náklady dosáhnou přibližně sta milionů korun.

Pokles poptávky se podle ředitele nyní zastavil. „Očekáváme, že zlepšení prodejů přijde v druhé polovině příštího roku. Průzkumy ukazují, že lidé mají velký zájem stavět, jen cena peněz je dnes tak vysoká, že to teď nechtějí zaplatit,“ řekl ředitel. V Česku podle něj chybí až 400 tisíc bytů.

Firma Wienerberger měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 4,87 miliardy korun. Meziročně stouply o 20,5 procenta. Zisk po zdanění stoupl o 68,9 procenta na 1,32 miliardy korun. Výsledkově to byl pro firmu jeden z nejlepších roků. Zájem o materiály loni mnohonásobně převyšoval výrobní kapacity.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího stavebního spoření