Největší čeští developeři se hádají o statistiky prodaných bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Dva největší stavitelé bytů Central Group a Ekospol zkřížili zbraně kvůli developerským statistikám. Central Group miliardáře Dušana Kunovského totiž vytlačil Ekospol realitního byznysmena Evžena Korce z informačního souručenství tvořeného ještě společnostmi Trigema a Skanska Reality. Původně to přitom byl právě Ekospol, který před lety statistiky jako jeden z prvních kvůli chybějícím číslům z trhu pojal za důležitý marketingový nástroj a začal jimi zásobovat média.

Důvodem aktuálních změn je rozepře mezi stavebníky o to, co se má považovat za prodaný byt. Ekospol dosud prosazoval metodiku zahrnující do statistik prodejů i rezervované byty z projektů, které přitom nemají ani územní rozhodnutí. To se nyní má změnit. Nad metodikou má navíc bdít magistrátní Institut plánování a rozvoje.

Spor o metodiku není akademický, ale týká se reálného byznysu. Ekospol jen loni udal na trhu stovky bytů z projektů bez územního rozhodnutí. Významně tak zamával celoročními statistikami celého trhu. “Tím, že se nově budou počítat jen prodeje bytů s vydaným územním rozhodnutím, budou údaje odrážet reálnou situaci na trhu,” uvedl Kunovský z Central Group.

Paradoxně právě Central Group se dosud s odkazem na vlastní způsob monitorování trhu bránil vstoupil do informačního sdružení, které Ekospol, Trigema a Skanska Reality založili v roce 2014. Do té doby developeři vydávali čísla o počtech prodaných bytů a cenách na vlastní pěst.

Vzkaz přes média

Oznámení o vyřazení Ekospolu ze sběru dat zaznělo ve středu na tiskové konferenci Trigemy, kde nová čtvrtletí data prezentoval její šéf Marcel Soural.

“Vyjádření pana Sourala na jejich setkání s novináři nás velmi překvapilo, protože jeho obsah s námi předem nekonzultoval. To, že Trigema nechce s Ekospolem nadále spolupracovat, samozřejmě respektujeme. Nicméně tímto způsobem, tedy vzkazy přes média, se ukončení dlouhodobé spolupráce v seriózních firmách nedělá,” reagoval generální ředitel Ekospolu Korec.

Šéfka společnosti Skanska Reality Naděžda Ptáčková se snaží vášně mírnit. Nepřímo nabídla Ekospolu návrat do statistického klubu za předpokladu, že přistoupí na nový způsob sběru dat. „Jednání o případném rozšíření okruhu těchto firem bude probíhat v průběhu druhého kvartálu letošního roku,“ uvedla.