Nenápadná změna připraví o práci tisíce lidí, varují stavaři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Drobná změna zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), která od prvního ledna 2014 zavádí platbu DPH také za pozemky pod novými domy a byty, zasadí další těžkou ránu českému stavebnictví, které se už několik let propadá stále níže. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví tvrdí, že kvůli tomu přijdou o práci další tisíce stavařů. Změnu zákona o DPH na začátku října zákonným opatřením schválil Senát a minulý týden odsouhlasili také noví poslanci.

Právě na ně míří Matyáš velkou část kritiky. „Nově sestavený parlament se nechtěl hned při jednom ze svých prvních rozhodování příliš znepokojovat důsledky senátního opatření, a tak ho bez velkého přemýšlený schválil. Pouhý měsíc před koncem roku je to pozoruhodný a stejně jako v loňském roce překvapující a smutný vánoční dárek naší vlády v oblasti daní,“ vzkázal novým poslancům Matyáš.

Šéf svazu stavařů se podivuje hlavně nad tím, že změnu podpořili i ti politici, kteří se ještě před volbami oháněli rétorikou prorůstových a proinvestičních opatření k oživení české ekonomiky. „Je s velkým podivem, že to nechává chladným i ty politiky, kteří spatřovali cestu k oživení ekonomiky ve zvýšení chuti obyvatel utrácet své peníze, mimo jiné i tím, že budou smysluplně investovat, například do svého bydlení. Jaký bude výsledek? Nejen že nebudou, ale na všem ostatním budou šetřit i tisíce nezaměstnaných stavbařů a na jejich práci navazujících pracovníků v dopravě, výrobě stavebních materiálů, ve službách a dalších oborech,“ tvrdí Matyáš.

Hřebík do rakve čekého stavebnictví?

Stejný názor má i generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec. „V současném stavu, kdy stavebnictví v Česku meziročně kleslo o zhruba deset procent, nepokládám za šťastné, pokud jsou navrhovány zákony, které dále zhorší dostupnost nového bydlení. V době nízkých veřejných investic do infrastruktury představuje totiž výstavba bytů pro tuzemské stavebnictví jeden z posledních významných zdrojů zakázek,“ upozornil Korec.

Schválená změna je navíc v přímém rozporu s tím, co svaz před volbami navrhoval jednotlivým politickým stranám. Politiky se představitelé podnikatelů ve stavebnictví snažili přesvědčit, že k oživení sektoru by pomohlo snížení sazby DPH. Místo toho přišel další nárůst daňového zatížení.

Podle Matyáše rozhodnutí poslanců svědčí o tom, že slova a činy našich politiků před volbami a po nich se dlouhodobě rozcházejí. „Tento krok je dalším hřebíkem do rakve skomírajícího českého stavebnictví. Je to ukázka nedomyšleného rozhodnutí a naprosté ignorance se všemi důsledky, které to přinese,“ uzavřel Matyáš.

Zdraží pozemky i domy

Změna zákona o DPH, která souvisí s novým občanským zákoníkem, způsobí, že se 21procentní daň bude od prvního ledna nově platit také u pozemků pod novými stavbami. Cena pozemku přitom u bytových domů tvoří až 30 procent ceny nového bytu. Ty tak zdraží o desítky až stovky tisíc korun. Ještě větší nárůst ceny čeká rodinné domy, kde cena pozemku tvoří často ještě větší podíl z kupní ceny.

ilustrační fotoilustrační foto | Richard Rames, E15Stát chce na jednu stranu podporovat růst ekonomiky a spotřeby, na druhou ale zvšuje daně, kroutí hlavou podnikatelé ve stavebnictví

Zdražení připustili pro ČTK i největší developeři. Ti také kritizovali to, že se podobně zásadní věc opět schvaluje až na konci roku. „Považuji za naprosto nezodpovědné schvalování připravovaných zákonů navrhovaných s platností od 1. ledna 2014 prakticky na konci roku 2013. Vzhledem k tomu, že před dvěma lety tomu bylo obdobně, nebál bych se již Českou republiku označit za legislativní Kocourkov,“ poznamenal Korec z Ekospolu. Naráží tak na situaci z konce roku 2011, kdy ještě v polovině prosince nebylo jasné, zda snížená sazba DPH bude od 1. ledna 2012 činit původních deset procent, nebo se zvýší na 14 procent.

Obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner kritizuje také Generální finanční ředitelství, které se prý stále definitivně nevyjádřilo, zda DPH nebude podléhat dokonce celý převáděný pozemek, tedy nejen pouze pozemek pod stavbou. „Tato nejistota ohledně budoucího vývoje bohužel znamená, že necelý měsíc před koncem roku stále nejsme schopni klientům potvrdit výslednou částku DPH, kterou budou povinni v souladu se změnou legislativy od prvního ledna 2014 platit,“ neskrývá rozhořčení Vajner.