Novou komerční výstavbu nahrazují renovace starších budov

Stagnující poptávka po developerských projektech vede realitní firmy k hledání nových příležitostí na trhu. Velký potenciál teď vidí v přestavbách starších komerčních nemovitostí. Podle největší německé realitní skupiny IVG Immobilien skýtá tamní trh pro příštích pět let příležitosti v celkové hodnotě 244 miliard eur, v přepočtu téměř šest bilionů korun.

Velká část poptávky by měla podle analýzy IVG Immobilien vzejít z veřejného sektoru. Budovy, v nichž sídlí ministerstva a další úřady, totiž stárnou a opotřebovávají se. „Cestou pro velkou část realitních firem bude v následujících letech správa majetku a přebudování portfolia,“ míní hlavní analytik IVG Thomas Beyerle.

Na projekty přestaveb a modernizací starších administrativních komplexů se zaměřuje například hamburská realitní společnost Alstria Office REIT. „Nikdy nekupujeme úplně nové budovy. U starších objektů se naskýtá možnost vylepšit přestavbou jejich pozici na trhu,“ vysvětloval nedávno generální ředitel Alstrie Olivier Elamine.

Renovace by mohly rozhoupat i stagnující developerský trh ve Španělsku

K rekonstrukcím se uchyluje i stále víc majitelů kancelářských budov na zamrzlém developerském trhu v Madridu. Podle poradenské firmy Savills budou přestavěné komerční budovy představovat letos až pětinu nové nabídky kanceláří.

Loni to bylo devět procent a podle předpovědí Savills mohou starší přebudované objekty tvořit v roce 2012 už více než třetinu. Jejich vlastníci počítají s tím, že nájemci kanceláří požadují vybavení modernějšími technologiemi, a zároveň cítí velkou příležitost na trhu, kde se zastavila nová spekulativní výstavba.

Přestavby a modernizace interiérů jsou v posledních letech běžnou součástí aktivit majitelů obchodních center. Nadnárodní developer a investor Unibail-Rodamco, který provozuje a vlastní přes pět desítek center, například investoval 155 milionů eur, tedy zhruba 3,7 miliardy korun, do renovace a rozšíření nákupní galerie Les Quatre Temps v pařížské čtvrti La Défense. Několik svých obchodních center v Německu nyní přebudovává i další velká nadnárodní společnost ECE.