Nový fond realitní skupiny Arete bude nakupovat a stavět sklady za miliardy

Logistický areál fondu Arete Invest v Novém Meste nad Váhom na Slovensku.

Logistický areál fondu Arete Invest v Novém Meste nad Váhom na Slovensku. Zdroj: Arete Invest

Sklad fondu Arete Invest ve slovenském Novém Meste nad Váhom.
Logistický areál fondu Arete Invest v Novém Meste nad Váhom na Slovensku.
3
Fotogalerie

Tuzemská skupina Arete startuje svůj třetí realitní fond. Chystá nákupy skladů a průmyslových hal nejen v České republice, ale v celé střední a východní Evropě. Nově se bude pouštět i do vlastních developerských projektů. Cílová hodnota portfolia se má blížit 12 miliardám korun.

„I přes zpomalení růstu průmyslu v Česku a krátkodobou volatilitu akciových trhů nahrává celková ekonomická situace ve střední Evropě dalšímu rozvoji logistiky a výroby. Proto se investiční strategie našeho nového fondu opět zaměřuje právě tímto směrem,“ uvedl spoluzakladatel Arete Robert Ides. 

Nový fond bude zaměřený na privátní a institucionální investory. Minimální výše investice bude 200 tisíc eur (pět milionů korun). První investoři již do fondu vložili desítky milionů eur. Arete počítá i s využitím bankovních úvěrů přibližně ve stejné výši, jako bude celkový objem vlastních zdrojů. 

Podle specialistů na komerční reality dává strategie a zaměření nového fondu smysl. „Trh disponuje dostatečnou zásobou kapitálu i poptávkou po tomto typu nemovitostí ze strany zahraničních i domácích investorů. Pokud nepočítáme s akvizicí již existujícího většího portfolia, tak uvedený objem lze investovat pouze v několika zemích najednou, proto je zaměření na region střední a východní Evropu logické,“ komentoval Alexander Rafajlovič z investičního týmu poradenské společnosti Cushman & Wakefield. 

Nový fond počítá se šestiletým investičním cyklem. Ambicí je shromáždit 600 tisíc metrů čtverečních hal k pronájmu a 300 tisíc čtverečních metrů pozemků pro další výstavbu. Dokončení prvních akvizic odhaduje Ides z Arete na letošní léto.  

„Při loňské výstavbě téměř čtyř milionů metrů čtverečních v regionu střední a východní Evropy je ambice 600 tisíc metrů čtverečních ploch jistě naplnitelná,“ řekl Ferdinand Hlobil, který má ve společnosti Cushman & Wakefield na starosti mezinárodní průmyslové transakce. 

Ve skupině Arete v současnosti končí investiční cyklus druhého fondu. Od svého startu v roce 2016 zhodnotil kapitál investorů o 90 procent. V Česku a na Slovensku tento druhý fond spravuje 125 tisíc metrů pronajímatelných ploch včetně mezinárodní logistické centrály oděvního řetězce C&A.

Podle informací serveru E15.cz Arete aktuálně finišuje jednání o prodeji tohoto portfolia do rukou amerického investičního obra CBRE Global Investors. Arete ani CBRE GI tuto informaci nekomentovaly. 

Na trhu průmyslových nemovitostí panuje čilý ruch. Do střední a východní Evropy  ohlásila vstup německá společnost Garbe Industrial Real Estate. V Německu stavěla haly například pro Amazon. Z nových českých hráčů se do výstavby průmyslových hal pustila firma Star Capital.