Obchod za pět miliard: druhý nejbohatší Slovák prodal reality ve Varšavě

Kancelářský komplex Gdanski Business Center ve Varšavě.

Kancelářský komplex Gdanski Business Center ve Varšavě. Zdroj: HB Reavis

Skupina HB Reavis slovenského miliardáře Ivana Chrenka podepsala předběžnou dohodu o prodeji dvou kancelářských budov v centru Varšavy. S cenou kolem pěti miliard korun to bude ve střední Evropě jeden z největších realitních obchodů roku.

Pro blíže neurčený globálně působící penzijní fond koupila nemovitosti společnost Savills Investment Management.

„Transakce přišla jen měsíc poté, co jsme prodali náš projekt Central 33 v Londýně a jen pár dní po dokončení prodeje projektu Konstruktorska Business Centre, našeho dalšího varšavského aktiva,“ uvedl Marian Herman, finanční šéf HB Reavisu.

Projekt nazvaný Gdanski Business Center tvoří čtyři budovy o celkových sto tisících metrech čtverečních kanceláří. To je přibližně stejně velký komplex, jaký plánuje v Praze u Masarykova nádraží skupiny Penta.

Aktuální transakce se týká dvou budov o výměře 48 tisíc metrů čtverečních. V komplexu mají sídlo typu poradců KPMG, poskytovatelů půjček Provident nebo pojišťováků ze skupiny Aviva.

Na straně HB Reavisu pomáhaly s transakcí poradenské firmy JLL a Cushman & Wakefield a advokátní kancelář Greenberg Traurig. Kupci radily společnosti Savills, Clifford Chance a K+S Ingenieure.

Původem slovenská skupina HB Reavis se postupem času stala jedním z největších kancelářských developerů v Evropě. Aktivní je také v Česku, kde kromě kanceláří staví podobně jako na Slovensku i obchodní centra.

Většinovým majitelem skupiny je Ivan Chrenko, minoritu vlastní ještě Viliam Pančík. Chrenko je hned po Andrejovi Babišovi druhým nejbohatším Slovákem.