OBRAZEM: Dřevostaveb přibývá. Lidé chtějí bydlet rychle a ekologicky

Rodinný dům Slapy, Stempel & Tesař architekti, studie 2020

Rodinný dům Slapy, Stempel & Tesař architekti, studie 2020 Zdroj: Filip Šlapal

Dřevostavba na klíč, Kubis 632, RD Rýmařov
Dřevostavba na klíč, Kubis 632, RD Rýmařov
Dřevostavba na klíč, Kubis 632, RD Rýmařov
Dřevostavba na klíč, Nova 101, RD Rýmařov
Rodinný dům Mšeno, Stempel & Tesař architekti, 2017
52
Fotogalerie

Dřevostavby se v posledních letech staly synonymem moderního rodinného domu. Dle údajů Českého statistického úřadu přesahuje počet dokončených dřevostaveb pravidelně od roku 2016 hranici dvou tisíc. To činí přibližně 15 procent z celkového počtu obytných budov u nás. A naprostou většinu dřevostaveb tvoří rodinné domy.

Lidé, kteří dnes začínají stavět nové domy, stále více soustředí svou pozornost na způsob hospodaření s odpadními vodami, na možnosti získávání pasivního tepla nebo na konstrukční řešení stavby. Stále větší popularitě se proto těší dřevěné konstrukce, které nabízejí celou řadu výhod.

„Je to určitě rychlost a přesnost stavby. Tyto dvě charakteristiky mají čím dál větší váhu. Čím dříve bydlím ve vlastním, přestanu být zatížen nájmem, nebo naopak získám příjem z pronájmu. Přesnost je charakteristikou kvality a zájem o kvalitu roste,“ vysvětluje architekt Jan Jakub Tesař z architektonického ateliéru Stempel & Tesař architekti, jejichž rodinné domy získaly celou řadu ocenění. 

Nejdražší domy České republiky

Video placeholde
• Videohub

Dřevostavby jsou také skvělou volbou pro pasivní domy, nevytvářejí tepelné mosty, kterými uniká teplo z domu, a tak snižují náklady na vytápění. Navíc vás bude těšit i fakt, že díky lokálnosti a obnovitelnosti dřeva zatížíte přírodu jen velmi nízkou uhlíkovou stopou.

Pozitivní je také vliv dřeva na psychickou pohodu člověka, pokud se vyskytuje ve vnitřním prostředí domu. Podle průzkumů TRADA Association se člověk v interiéru s dřevěnými prvky cítí spokojeněji, bezpečněji, ve větší tepelné pohodě, lépe se soustředí a nepodléhá stresu. Ve světě proto proniká trend dřevostaveb i do prostředí kancelářských budov, školských a zdravotnických zařízení. 

Tradice dřevostaveb se u nás v minulosti přerušila. „U klientů doposud převládal zájem o zděné či betonové stavby. Jiné konstrukce byly spíše výjimkou, které si vyžádala třeba morfologie terénu. Vnímali jsme, že lidé přistupují k domu jako k rodinnému sídlu, které po nich převezmou jejich děti. Dnes je na dům nahlíženo více jako na investici, nikoli jako na dědictví pro potomky,“ tvrdí Tesař.

Stavební trh je momentálně zatížen nedostatkem materiálu a značným nárůstem cen. Stabilizaci cen očekávají výrobci dřevostaveb nejdříve na podzim.

Dřevostavby se v českém prostředí prosazují hlavně mezi rodinnými domy. Podle generálního ředitele RD Rýmařov Jiřího Buchala ale roste i zájem investorů o vícepodlažní stavby. Termíny zahájení výstavby se však nadále prodlužují. „Doba čekání nejvíce závisí na činnosti stavebních úřadů. Celý proces schvalování dnes trvá šest až osm měsíců. Přibližně do dvou měsíců od zisku stavebního povolení zahájíme stavbu,“ vysvětluje Buchal.