Obří sklad na granule. CTP staví logistický areál pro německou Zooplus

CTPark Bor

CTPark Bor Zdroj: CTP

CTPArk Brno
CTPark Brno
CTPark Přeštice
CTPark Přeštice
CTPark Ostrava
6
Fotogalerie

Lídr českého trhu průmyslových nemovitostí CTP začal stavět pro americkou společnost GXO Logistics obří sklad o velikosti 60 tisíc metrů čtverečních. Nacházet se bude nedaleko česko-německých hranic v CTPark Bor a dokončen má být na podzim. Sklad bude sloužit jako distribuční centrum pro německou společnost Zooplus, která chce rozšířit nabídku krmiv a potřeb pro domácí mazlíčky ve střední a západní Evropě.

„Těší nás, že se nám opět podařilo prohloubit spolupráci se společností GXO Logistics, která již působí v našem CTParku Pohořelice na Moravě a dlouhodobě i v CTParku Bor. Právě vztahy se zákazníky, poloha parků a zaměření na co nejudržitelnější stavby rezonují s poptávkou trhu,“ uvedl obchodní ředitel developerské skupiny Jakub Kodr. Nemovitost, již si americká firma pronajala, má odpovídat moderním standardům, jako jsou dobíjecí stanice pro elektroauta, solární panely na střeše, úsporné využití vody či automatizace všech procesů.

Nový sklad se bude nacházet v průmyslovém parku CTPark Bor, který má rozlohu 616 tisíc metrů čtverečních a je tak největším v České republice. Mezi dalšími nájemci zde figurují například Primark nebo Bosch. Nyní přibude sklad společnosti Zooplus, který v Česku provozuje internetový obchod s chovatelskými potřebami Zoohit.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
• Videohub

Zájem o nové průmyslové prostory v České republice srazil jejich nabídku prakticky k nule. Díky rekordní poptávce, která v hrubém objemu dosáhla za celý loňský rok rekordních 2,39 milionu metrů čtverečních, poklesla neobsazenost až na 1,63 procenta, což je historické minimum. Nově se nedostatek skladových ploch k pronájmu začíná projevovat nejen v nejexponovanějších areálech kolem Prahy a Brna, ale i v Plzni a dalších regionech.

Výstavba nových hal nebo rozšiřování stávajících projektů přitom zaostává za strmým vývojem poptávky. Tuto nerovnováhu ilustrují údaje z posledního čtvrtletí loňského roku. „Zatímco dokončeno bylo 142 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch, nové pronájmy byly uzavřeny na více než 430 tisíc. Pokud by se započetla i přejednání stávajících smluv, činil by čtvrtletní objem realizovaných pronájmů dokonce téměř 620 tisíc metrů čtverečních,“ upřesnil analytik poradenské firmy 108 Agency Michal Bílý.