Oddlužení na dosah. Stát chce převzít Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: profimedia.cz

Stát chce převzít dluhy zatížené Kongresové centrum Praha (KCP). Vláda by o vstupu do společnosti měla rozhodnout zítra. Za metropoli bude vyjednávat nový předseda představenstva „Paláce kultury“ náměstek pražského primátora Václav Novotný. Od nového majitele si slibuje dvě miliardy korun.

„Mým úkolem je podílet se na řešení, které by vyvrcholilo změnou vlastnické struktury, jež umožní, aby Kongresové centrum mohlo jako konsolidovaná, ekonomicky samostatná instituce dál sloužit obyvatelům hlavního města,“ uvedl Novotný.

Praha chce, aby bylo navýšeno základní jmění a ministerstvo financí získalo v KCP podíl 70 procent. V následujících čtyřech letech by Praha svůj podíl opět navýšila tím, že by investovala do modernizace budovy. Investice mezi lety 2014 až 2017 má být až 750 milionů korun. Následně by se poměr vlastnictví ustálil na 55 procentech vlastněných státem, zbylých 45 procent by drželo město. Stát by se tedy stal majoritním vlastníkem.

Kongresové centrum tíží dluh ve výši téměř dvě miliardy korun, které musí splatit do dubna příštího roku. Magistrát proto začal již na jaře jednat s vládou. Ta začala v červnu problém řešit, projednávání ale přerušila. Poté premiér Nečas i se svým kabinetem rezignoval. Do jednání koncem léta zasáhla navíc smrt předešlého předsedy představenstva KCP a známého horolezce Zdeňka Hrubého.

Pokud by KCP svůj dluh, který vznikl v souvislosti s rekonstrukcí kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světového banky, nesplatilo, hrozí, že Praha o komplex jeho budov přijde a ty skončí v konkurzu. Podle Novotného by ale musel stát dluh stejně zaplatit. „Je ručitelem peněz, které si KCP na rekonstrukci půjčilo,“ řekl již dříve Novotný.

Zhruba polovinu ze čtyřmiliardové půjčky už firma sama splatila. Zatímco v roce 2011 hospodařilo KCP s účetní ztrátou 97,3 milionu korun, při posledním vyúčtování už vykázalo zisk 61,1 milionu korun.