Orco prodalo budovu Svobodné Evropy za dvě miliardy

Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v Praze

Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v Praze

Dceřiná firma developerské skupiny Orco Property Group prodala budovu Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v Praze americké společnosti L88 za 94 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy korun). S firmou L88 se Orco také dohodlo na partnerství při výstavbě budov pro vládní sektor USA.

Celkem 80 milionů dolarů L88 zaplatila v hotovosti, zbytek formou cenných papírů. Z nich papíry za 12 milionů dolarů jsou převeditelné do 20procentního podílu v mateřské společnosti subjektu, který budovu Rádia Svobodná Evropa převzal. Rádio sídlí v kancelářské budově Hagibor.

Orco Property Group, která má jedny z hlavních aktivit na českém trhu, nyní řeší své vysoké zadlužení. Navrhla kvůli tomu restrukturalizaci obligací formou jejich výměny za akcie firmy, kterou koncem dubna schválila velká většina držitelů dluhopisů realitní společnosti.

Rádio Svobodná EvropaRádio Svobodná Evropa

Orco se v roce 2011 propadlo do ztráty 43,5 milionu eur (asi miliarda korun). Hlavní příčinou ztráty byla právě restrukturalizace firemních dluhopisů. Jednou z hlavních oblastí podnikání Orka je Praha. Firma již několik let připravuje zástavbu území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco podniká také například ve Varšavě, Budapešti a Berlíně. S akciemi firmy se obchoduje též na pražské burze.

RFE/RL vysílá do zemí, v nichž je podle názoru Američanů nutné posílit svobodu slova a tisku. V současnosti její redakce připravují vysílání pro téměř 20 milionů lidí v 28 jazycích pro 21 zemí. Jsou mezi nimi Afghánistán, Irák, Írán, Pákistán, Ukrajina, Bělorusko či země bývalé Jugoslávie.