Orco prohloubilo ztrátu, v mínusu je třetí rok v řadě

Kdysi největší kancelářská budova v Praze, kde sídlí i Orco

Kdysi největší kancelářská budova v Praze, kde sídlí i Orco Zdroj: ctk

Developerská společnost Orco Property Group loni prohloubila čistou ztrátu na 227 milionů eur (asi 6,2 miliardy korun) ze ztráty 42 milionů eur v předešlém roce. Neauditované výsledky dnes firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Hospodaření ovlivnil mimo jiné pokles hodnoty části majetku, sdělila firma, která podniká především v Praze a dále ve Varšavě a Budapešti.

Společnost Orco loni dosáhla provozní ztráty 164 milionů eur, což vysvětluje přetrvávající složitou situací na realitním trhu ve střední Evropě s výjimkou Německa. Tržby loni klesly o zhruba 40 procent na 146 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). Příčinu firma vidí v jednorázových transakcích v souvislosti s předloňským prodejem düsseldorfského kancelářského mrakodrapu Sky Office. Bez těchto transakcí by příjmy o dvě procenta vzrostly.

Očištěný provozní zisk před zdaněním a odpisy (EBITDA) činil 37 milionů eur, což je oproti roku 2012 nárůst o čtyři miliony eur. Výsledek podle společnosti odráží dobré výsledky rezidenčních projektů, jako je pražský obytný komplex V Mezihoří.

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Ovládnutí skupiny Orco se podle nedávných informací přiblížil realitní podnikatel Radovan Vítek, když v představenstvu odvolal zakladatele skupiny Jeana-Françoise Otta z pozice prezidenta Orco Property Group. K odvolání prý vedla neefektivnost v řízení společnosti a investice do ztrátových projektů ve střední Evropě. Vítek místo Otta do čela skupiny dosadil dosavadního člena představenstva Tomáše Salajku.

Vítek fakticky ovládl celou skupinu Orco už na začátku ledna, kdy valná hromada schválila jeho návrh na vytěsnění zástupců fondů Kingstown a Alchemy z představenstva Orka. Další ránu svým soupeřům o vliv v Orku podnikatel zasadil na začátku února, kdy mu lucemburský soud povolil převzít třetinu Orco Germany, která je nejvýdělečnější částí celé skupiny.