Orco v Praze zrenovuje funkcionalistické Elektrické podniky

Dočká se. Kdysi největší kancelářská budova v Praze projde rekonstrukcí. Nyní je její část kvůli
špatnému stavu mimo provoz

Dočká se. Kdysi největší kancelářská budova v Praze projde rekonstrukcí. Nyní je její část kvůli špatnému stavu mimo provoz Zdroj: ctk

Bývalé pražské sídlo Elektrických podniků u stanice metra Vltavská čeká rekonstrukce. Developerská společnost Orco, která budovu vlastní, plánuje zahájení rekonstrukčních prací na jaro 2014. Opravu chce stihnout do konce roku 2015. Část budovy je v současnosti kvůli špatnému technickému stavu mimo provoz.

Přestavbou funkcionalistické budovy mají vzniknout moderní kanceláře a nové podzemní parkoviště pro 144 aut, vyplývá z dokumentů, které Orco předložilo k posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Hrubá podlažní plocha budovy je přes 38 tisíc metrů čtverečních.

Orco původně nabízelo bývalé sídlo Elektrických podniků k odprodeji radnici Prahy 7. Ve výběrovém řízení na nové sídlo radnice ale firma neuspěla.

Památkově chráněný objekt postavili prvorepublikoví stavbaři v roce 1935. Tehdy to byla pravděpodobně největší kancelářská budova v Praze. Architekti Adolf Benš a Josef Kříž vybavili stavbu unikátními technickými systémy stejně jako jedinečnou fasádou z keramických desek.

Budova Elektrických podniků se nachází v těsné blízkosti lokality nádraží Praha Bubny, na niž Orco sází svou budoucnost. Na někdejších drážních pozemcích by měla vzniknout rozsáhlá bytová a kancelářská zástavba. Jen Orco v těchto lukrativních místech vlastní kolem 25 hektarů pozemků.

Jednou z prvních novostaveb v lokalitě má být obchodní centrum, které chce Orco postavit hned u Vltavské spolu s developerem Unibail-Rodamco. Začátek stavby chystají na rok 2016.

Elektrické podniky

Firma s tímto názvem byla předchůdcem několika městských podniků, například dnešního dopravního podniku, Elektropodniku, Správy veřejného osvětlení, Pražské energetiky apod. Dopravní podnik měl v budově oficiálně sídlo až do roku 2000, kdy se přestěhoval do Vysočan.