Palác Diamant na Václavském náměstí koupili Kanaďané

Spodní část Václavského náměstí. Zleva Palác Koruna, Diamant a hotel Ambassador.

Spodní část Václavského náměstí. Zleva Palác Koruna, Diamant a hotel Ambassador. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Spodní část Václavského náměstí. Zleva Palác Koruna, Diamant a hotel Ambassador.
Spodní část Václavského náměstí. Zleva Palác Koruna, Diamant a hotel Ambassador.
Paláce Koruna (vlevo) a Diamant na Václavském náměstí v Praze 1.
Palác Diamant (vlevo) a hotel Ambassador na Václavském náměstí v centru Prahy.
Palác Diamant na adrese Václavské náměstí 3.
18
Fotogalerie

Německý realitní fond GLL prodal obchodní a kancelářské centrum Diamant v Praze na Václavském náměstí. Nemovitost stojící ve spodní části „Václaváku“ vedle paláce Koruna koupila kanadská finanční skupina BMO Financial Group. Změna majitele vyplývá z obchodního rejstříku.

Nemovitost je "umístěná" ve speciální společnosti Mustela. Nový vlastník z Kanady byl v rejstříku zapsán na konci března.  

Podle informací deníku E15 se cena transakce pohybovala mezi 80 až 90 miliony eur, což přesahuje dvě miliardy korun. Kanaďané nemovitost koupili s ročním výnosem kolem 4,25 procenta. Na transakci se podílely poradenské společnosti CBRE a Savills. Žádná ze zúčastněných stran obchod nekomentovala.

Mezi hlavní faktory ovlivňující cenu patří kombinace lokality a velkého mezinárodního řetězce jakožto hlavního nájemce na více jak polovině prostor. Svou roli sehrálo i to, že na trhu je stále relativní nedostatek nemovitostí ke koupi a mezi investory je množství volných peněz. Projevují se i příznivé podmínky pro financování,“ uvedl Ondřej Vlk, specialista na komerční nemovitosti z poradenské firmy Colliers International.

V budově se mimo jiné nachází největší prodejna módního řetězce C&A ve střední a východní Evropě. Sídlo tam má rovněž tuzemská část konzultační firmy Knight Frank. Celkem má Diamant jedenáct tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch.   

Diamant se nachází v oblasti takzvaného Zlatého kříže, tedy na křížení nákupní třídy Na Příkopě, Můstku a ulice 28. října. Pro obchodníky je to jedna z nejlukrativnějších lokalit v metropoli.

Na místě současné stavby stál původní historický palác Diamant. Památkově nechráněnou nemovitost rakouský developer Mustela v roce 2007 poslal  k zemi. Následně na místě začala vyrůstat nová stavba. Projekt developer dokončil v roce 2013.

Pro kanadskou BMO Financial Group je to již druhá akvizice na Václavském náměstí. V roce 2017 tam skupina koupila obchodní dům s oděvy Van Graaf.

Václavské náměstí je pro realitní investory atraktivní. Na začátku letošního roku tam společnost Českomoravská nemovitostní koupila v horní části náměstí dům od realitního magnáta Václava Skaly. Ve stejné době zakladatel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr koupil secesní Grandhotel Evropa.