Chystá se dražba obřího areálu po armádě. Zájem má developer mrakodrapu

Bývalý armádní areál v Olomouci

Bývalý armádní areál v Olomouci Zdroj: Google Maps

V první polovině května se uskuteční dražba bývalého armádního areálu v Olomouci. Pozemek o zhruba 16 hektarech je plný chátrajících budov. Je považován za lukrativní lokalitu pro výstavbu velkého počtu bytů i obchodů.

Firma Oceňovací a znalecká kancelář odhadla cenu nemovitostí na téměř 367 milionů korun. Vyvolávací cena bude podle zveřejněné dražební vyhlášky 300 milionů.

O areál sevřený Velkomoravskou třídou a řekou Moravou má zájem vlivná postava byznysu Richard Morávek. Tedy developer stojící v Olomouci mimo jiné za obchodním centrem Galerie Šantovka nebo za plánovaným mrakodrapem Šantovka Tower. Podle investigativního novináře Jaroslava Kmenty byl Morávek v minulosti obchodním partnerem přední postavy českého podsvětí Františka Mrázka.  

„Takovou příležitost budeme rozhodně zvažovat,“ sdělil na dotaz deníku E15 Morávek.

Vlastníkem areálu je od roku 2011 společnost Net Media Group. Od července 2017 je firma v insolvenci. Jen o dva měsíce dříve se majitelem Net Media Group stala firma Gallanzaro. To je stejná společnost, která jako největší a navíc i zajištěný věřitel vyvolala konkurz s Net Media Group. Firma Gallanzaro dala z pozice zajištěného věřitele pokyn k aktuálnímu prodeji kasáren, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku.

Představitelé společnosti Gallanzaro přitom mají historické vazby na Morávka, uvedl již dříve server HlidaciPes.org. Firma navíc sídlí navíc na stejné adrese jako další firmy hanáckého developera. „Spekulace nebudu komentovat,“ reagoval Morávek na dotaz ohledně propojení s Gallanzaro.

Podle specialistů na insolvence není totožná identita majitele zkrachovalé firmy a současně největšího věřitele úplně výjimečná. „S danou situací se lze setkat zejména v případě koncernových podnikatelských seskupení. Řešení úpadku dlužníka v koncernu má svá specifika. Ta se projevují mimo jiné zákonným omezením koncernově propojených osob při výkonu hlasovacích práv na schůzích věřitelů a zákazem jejich členství ve věřitelském výboru,“ komentoval případ insolvenční správce Oldřich Řeháček z kanceláře Administrace insolvencí City Tower.

Jeden z věřitelů vystupujících v konkurzu s Net Media Group zpochybňoval i oprávněnost firmy Gallanzaro dát pokyn insolvenčnímu správci k prodeji majetku.

Společnost Gallanzaro, která současně ovládá zkrachovalého vlastníka kasáren Net Media Group, uplatňuje vůči této své dceřiné firmě zajištěnou pohledávku okolo 620 milionů korun. Její jádro pochází ze dvou úvěrů v celkové výši 168 milionů korun. Na půjčky uzavřela Net Media Group smlouvy s Fio bankou v roce 2011. Tedy ve stejném období, kdy Net Media Group koupila areál za 111 milionů korun od armády.